Със стартирането на онлайн платформата за продажба на електронни винетки

...
Със стартирането на онлайн платформата за продажба на електронни винетки
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за електронните винетки

Със стартирането на онлайн платформата за продажба на електронни винетки огромна част от водачите към момента нямат изясненост по редица въпроси, които вълнуват всеки лидер в страната, а и преминаващите през България. Официално продажбата на електронни винетки започва на 17 декември, само че валидността им стартира най-рано от 1 януари 2019 година, защото тогава измененията, касаещи ги, влизат публично в Закона за придвижване по пътищата.

КАК ДА ПЛАТИМ

За новите винетки можем да платим в брой, по банков път или с карта. Това става в обекти, ситуирани на граничните контролно-пропускателни пунктове или наоколо до тях, в регионалните градове на страната, по продължение на пътната мрежа, за която се изисква винетка, както и посредством терминали за самотаксуване в комерсиалните обекти (пощенски клонове, супермаркети, бензиностанции и др.).

АТРИБУТИТЕ

Електронната винетка ще съдържа неповторим идентификационен номер, регистрационен номер на МПС-то, страната по регистрация, категорията, датата на заплащане и интервал на годност. Тя ще се изпраща под формата на електронно известие на имейл адрес и автоматизирано ще бъде отразена в системата. Продажбата на електронни винетки и преобразуването на годните за идната година хартиени стикери ще се прави както в уеб страницата bgtoll.bg, по този начин и през мобилните приложения за Android и iOS - bgtoll.

СТАРИТЕ СТИКЕРИ

От 17 декември също по този начин всички водачите, които имат хартиени стикери с оставаща годност и през новата година, могат да ги преобразуват в електронни. При превръщане на хартиена винетка, която е годна и идната година, водачите би трябвало да вкарат регистрационния номер и дата на годност на винетката. Важно е да се каже, че преобразуването не е наложително, а има единствено целесъобразен темперамент, само че хартиената винетка и отрязъкът от нея ще би трябвало да бъдат непокътнати до приключването им. От „ Националното ТОЛ ръководство “ оповестиха, че няма да има наказания за водачите, които не го създадат. Тук остава въпросът, щом водачите няма да бъдат глобявани и въпреки всичко при инспекция ще би трябвало да покажат хартиеният стикет залепен на предното стъкло за информация, къде е смисълът от преобразуването.

АКТИВИРАНЕТО

От 00.01 часа на 1 януари електронните винетки ще могат да се задействат още за същия ден, като издаването им ще лишава до 5 минути, откакто системата регистрира направено заплащане. Шофьори, които нямат винетка, а ще пътуват по републиканската пътна мрежа по празниците, ще би трябвало да си закупят хартиени стикери с по-къс период на годност, тъй като на практика електронната винетка не е публична. Всички, избрали да закупят винетка за новата година още в този момент, е добре да имат поради, че валидацията им ще може да бъде направена до 30 дни след закупуването им. Тоест в случай че сте закупили електронна винетка на 20 декември, то тя би трябвало да бъде задействана най-късно до 20 януари.

ЗА КОЛИТЕ НА ИНВАЛИДИТЕ

Хората с 50 и над 50 на 100 понижена продуктивност ще могат да получат електронна винетка с годност от една година. Това ще става по-облекчен ред. Това ще става с подадат заявлението-декларация персонално в дирекция „ Социално подкрепяне “, с писмо посредством лицензиран пощенски оператор или по електронен път. Дирекциите „ Социално подкрепяне “ обработват и утвърждават документите в 7-дневен период от подаването на документите.

УИКЕНД ВИНЕТКА

Новост за всички водачи е по този начин наречената „ уикенд винетка ”, която ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя. Тя ще коства 10 лв.. Годишната винетка ще коства 97 лв., тримесечната - 54 лв., едномесечната - 30 лв., а седмичната ще е на цена от 15 лв.. За спазването на новите правила ще наблюдават близо 300 стационарни камери и 105 автомобила, които в денонощен режим ще управляват, посредством разчитане на регистрационния номер на автомобила и инспекция в системата, дали е заплатена съответната пътна такса - е-винетка. Водач, който ръководи лек автомобил по платената пътна мрежа, за което е дължима, само че не е заплатена винетна такса, се санкционира с санкция в размер на 300 лева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР