Със старта на новата Програма Транспортна свързаност“ отваряме врати за

...
Със старта на новата Програма Транспортна свързаност“ отваряме врати за
Коментари Харесай

Програма „Транспортна свързаност“ отваря врати за бизнеса и частните компании

Със старта на новата Програма „ Транспортна съгласуваност “ отваряме порти за бизнеса и частните компании, съобщи шефът на дирекция „ Координация на стратегии и планове “ Галина Василева.

Това стана ясно по време на провелия се през днешния ден в Министерството на превоза и известията Отраслов съвет в бранш „ Транспорт “. В полемиките се включиха заместник-министрите на превоза и известията Владимир Върбанов, като ръководител, Илия Илиев и Стоян Новаков, както  работодатели и синдикати.

Идеята е да бъдат подкрепени интермодалните оператори и компании, които да изградят инфраструктура за различни горива по главната пътна мрежа. Повдигнат бе въпросът за финансиране на пътната сигурност и дигитализацията посредством Програмата, като Галина Василева изрази готовността на Министерството да прегледа отправените оферти и да се търси вид за реализирането на концепцията.

По отношение на автомобилния превоз и средствата, отпускани за превъзмогване на отрицателните последствия от Ковид 19 бе показано, че са постъпили 565 заявки за поддръжка на превозвачи. Към момента са обработени 142 броя на стойност малко над 9 млн. лв.. През м. февруари следва прекосяване към погашение на средствата. Комисията продължава работа до окончателното разглеждане на постъпилите заявки.

Дискутирано бе и решението на Правителството за прекачване под юрисдикцията на Министерството на стопанската система на Директива за птиците „ Транспортно строителство и възобновяване “ ЕАД, както и предлагането за прекачване на двете държавни транспортни лечебни заведения – „ Национална многопрофилна транспортна болница “ – гр. София и „ Многопрофилна транспортна болница “ – гр. Пловдив към Министерството на здравеопазването. Синдикатите и работодателите показаха своето безпокойствие за това и изрично се оповестиха против записаното в съдружното съглашение на Правителството бранш Транспорт. „ Решението е взето небрежно и не е добре премислено “, сподели Екатерина Йорданова. Синдикалните организации познават два инструмента за решения: митинг и разговор, като съгласно нея при втория се реализира по-голям резистентен резултат. В края на полемиката всички участници се сплотиха към концепцията МТС да се бори тези структури да се запазят в системата на превоза. Предстои министърът да бъде осведомен и да вземе дефинитивно решение по тематиката.

В края на полемиката всички се сплотиха, че бе реализиран транспарантен, открит и градивен разговор по време на срещата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР