Със стачка, започнала късно снощи в държавната железопътна компания Ес

...
Със стачка, започнала късно снощи в държавната железопътна компания Ес
Коментари Харесай

Масовите стачки през "черния" вторник ще са тест за рефомите на Макрон

Със стачка, почнала късно нощес в държавната железопътна компания " Ес Ен Се Еф " (SNCF) и стачка на личния състав в самолетната компания " Ер Франс " (Air France), Франция през днешния ден е изправена пред " черен вторник " след дългия уикенд за католическия Великден, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Стачката в железниците ще бъде продължителна. Стачни дейности ще има по два дни на всеки пет дни до края на юни. Протестите са ориентирани против премахването на специфичния железничарски статут при новоназначените, изискванията за отваряне към конкуренцията и превръщането на компанията в сдружение с лимитирана отговорност, което, съгласно синдикатите, открива пътя за бъдеща приватизация. Правителството обаче отхвърля да е по този начин.

Според управлението на държавните железници придвижването на влаковете нощес е било обикновено, само че през днешния ден стачните дейности ще се усетят. Ще се движат единствено всеки осми от високоскоростните влакове и всеки пети от районните. Влаковете към Испания, Италия и Швейцария няма да се движат. Почти обикновено ще бъде придвижването на влаковете " Талис " (Thalys) към Белгия.

Всеки ден държавните железници транспортират четири милиона и половина пасажери и те са изправени пред съществени проблеми.

За президента Еманюел Макрон борбата също се обрисува тежка. Правителството му е решено да модернизира бранша и напомня, че придвижването на трен във Франция излиза с 30 % по-скъпо, в сравнение с другаде, което прави железниците неконкурентноспособни. Според анализатори стачката на държавните железници може да коства сред 10 и 20 милиона евро дневно.

Макрон, който се ангажира с коренни промени, рискува доста с промяната на държавните железници. Предишни държавни управления отстъпваха по този въпрос, по-специално дясното държавно управление през 1995 година след всеобщи протестни дейности, парализирали страната в продължение на седмици. Макрон толкоз доста подлагаше на критика застоя и страха от промени на предшествениците си, че в този момент мъчно ще може да увърта, без да рискува съществени политически вреди в подмяна, отбелязва " Франс прес ".

На фона на стачката в железниците личният състав на " Ер Франс " (Air France), който желае увеличение на заплатите с 6 %, ще стачкува за четвърти път през днешния ден за малко повече от месец. Компанията планува по-силни нарушавания на трафика спрямо предходния протестен ден на 30 март и чака 75 % от полетите й да бъдат изпълнени.

Още три стачки в " Ер Франс " са планувани за 7, 10 и 11 април. Тези протестни дейности не са свързани директно с промените на Макрон, само че ще допринесат за попълването на редиците на недоволните и ускоряват натиска върху държавното управление, изправено пред същинска обществена пролет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР