Със среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев продължават

...
Със среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев продължават
Коментари Харесай

Президентът се среща с представляващия ВСС за избор на главен прокурор

Със среща с представляващия Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев не престават президентските съвещания, свързани с процедурата за избор на нов основен прокурор. Държавният глава Румен Радев към този момент беседва с основния прокурор, ръководителите на Върховния административен и Върховния касационен съд, основния правосъден контрольор и правосъдния министър.

След срещите изказвания имаше единствено от поканените от президента, само че след всяка от тях следваше прессъобщение. И по този начин стана ясно, че Румен Радев прави тези съвещания, тъй като има високи публични упования към идващия основен прокурор като институция от основно значение в битката с престъпността, корупцията и практикуване на контрол за правда. Според президента, обществото би трябвало да бъде уверено в прозрачността на процедурата и че професионалната подготвеност и изявената самостоятелност са от извънредно значение. Че от правосъдния инспекторат се чака да е ефикасен поръчител, че кандидатстващите за основната позиция магистрати дават отговор на нужните критерии.

Румен Радев е безапелационен, че отклонения по повод самостоятелност, морал, професионализъм, декларирани приходи и имущество на претендентите, както и официална процедура и нестимулирани, бланкетни причини при лъчение на номинациите за нов основен прокурор, могат да компрометират като самия избор, по този начин и след това и активността на прокуратурата.

Срещата с Боян Магдалинчев е последната от срещите на президента с представители на изпълнителната и правосъдната власт. Румен Радев възнамерява да разговоря и с представители на неправителствени организации, ангажирани със правосъдната промяна. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР