Със средствата ще бъде построено ново четириетажно крило на ОУ

...
Със средствата ще бъде построено ново четириетажно крило на ОУ
Коментари Харесай

Кметът на Варна подписа два договора за безвъзмездно финансиране за Варна по ПВУ

Със средствата ще бъде издигнато ново четириетажно крило на ОУ „ Добри Чинтулов “, нова зала за танци и спорт за  СУХНИ „ Константин Преславски “ и ще се ремонтира средношколското общежитие

Два контракта за безплатна финансова помощ по Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ) подписа през вчерашния ден кметът на Община Варна Благомир Коцев. Договорите са на обща стойност 16 998 104 лева

Единият контракт е за финансиране на просветителна инфраструктура - 6 млн. лв. безплатно финансиране за ремонт и рационализация на двете здания на Средношколското общежитие " Михаил Колони ". В него се настаняват възпитаници от 8 до 12 клас от цялата страна, които се образоват във всички професионални гимназии и междинни учебни заведения във Варна. Към момента потенциалът му е 280 възпитаници. Строително-монтажните работи ще подобрят енергийната успеваемост на постройките, тъй че разноските за сила да бъдат доста понижени. Базата на общежитието ще бъде приведена в сходство с всички нормативни условия за подобен вид здания и наложителните ограничения от техническите паспорти.

Вторият контракт е за близо 11 млн. лв. безплатно финансиране, което е за две нови учебни пристройки -  ОУ „ Добри Чинтулов “  и СУХНИ „ Константин Преславски “. Средствата са планувани за създаване на независими пристройки за двете варненски учебни заведения. Целта е те да преминат напълно на едносменен режим на образование.

Едното от учебните заведения - ОУ „ Добри Чинтулов “ – е най-голямото главно учебно заведение в регион „ Младост “. В него учат 993 възпитаници, разграничени в две смени. Учениците са разпределени в 39 паралелки (24 паралелки – начален стадий, 15 паралелки – прогимназиален етап). От тях целодневно се образоват 134 деца в 6 групи.

Проектът, за който Община варна откри финансиране по НПВУ, планува в парцела да се проектира и пристрои ново четириетажно крило, настрана от главния образователен корпус на учебното заведение. Пристройката ще обезпечи по още три стаи на етаж с самостоятелна отвесна връзка и спомагателни санитарни възли и ще има самостоятелен вход от дворното пространство.

Базата на учебното заведение ще бъде увеличена с 12 класни стаи, пространства за извънкласни действия, помощни, механически и/или сервизни пространства. Така в учебното заведение ще могат да се образоват още 312 възпитаници в начален стадий на образование на едносменен режим. Очакваната нова застроена повърхност е 500 кв.м.

Нова постройка за танци и спорт ще се построи и в СУХНИ „ Константин Преславски “ – едно от най-големите учебни заведения на територията на Община Варна. В момента гимназията има извънредно незадоволителна закрита спортна база. Не доближават и пространствата за танци - три общоприети образователни стаи са оборудвани като танцови зали за паралелките с проучване на хореография.

Новата постройка е планувана на 4 етажа с по 4 зали за танци и спорт от по 90 кв. м. с прилежащи съблекални (с бани и тоалетни), хранилища за дрешник и инвентар и помещение за учителите. Ще се обезпечат условия за качествено, дейно и модерно образование по специалността „ Танцьор “.

Базата ще се употребява за общите подготовки и за наложителното модулно образование по спорт. Очакваната нова разгърната застроена повърхност е към 833 кв. м. През образователната 2022/2023 година образованието в СУХНИ „ Константин Преславски “ е проведено в 51 паралелки от 5 до 12 клас и се организираше на две смени. С построяването на новата прилежаща постройка за танци и спорт учебното заведение ще може да премине на полудневна организация на образователния ден.

В процедури по сключване са още пет контракта по НПВУ за финансиране на планове в учебни заведения и детски градини. Сред тях са главен ремонт, ограничения за енергийна успеваемост и ограничения за налична среда на ОУ „ Йордан Йовков “, ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “; главен ремонт, ограничения за енергийна успеваемост и създаване на пристройка – външен асансьор на ОУ „ Добри Чинтулов " и главен ремонт, въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост за ДГ №17 „ Д-р Петър Берон “ и ДГ №18 „ Чайка “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР