Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65

...
Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65
Коментари Харесай

Започва ремонт на над 65 км от пътя през Дюлинския проход

Със средства от републиканския бюджет ще се ремонтират над 65 км от път III-906 през Дюлинския проход , оповестяват от АПИ.

Отсечката свързва областите Варна и Бургас и е различно за преминаващите през проходите „ Приморски “ /път I-9 Слънчев бряг – Обзор/ и „ Айтоски “ /път ІІІ-208 Дъскотна – Айтос/ сред двете области.

Обществената поръчка за избор на реализатор бе оповестена през април 2022 година, като търгът бе обжалван пред Комисията за защита на конкуренцията. След преустановяване на производството по обжалване, тръжната комисия продължи работата.

През август 2023 година с решение на Председателя на Управителния съвет на АПИ са класирани участниците в поръчката и са избрани реализатори. За първия сектор е ДЗЗД „ РОУД ПРОДЖЕКТ “ с препоръчана цена 69 999 248,31 лева без Данък добавена стойност, а за втория – ДЗЗД „ РАЗВИТИЕ 2018 “ с препоръчана цена 69 995 395,29 лева без Данък добавена стойност. Решението бе обжалвано, като на 31.01.2024 година

Върховният административен съд оповести окончателното решение по жалбите, с което те остават без почитание. На 2 април 2024 година някогашният ръководител на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Ясен Йорданов подписа договорите за главния ремонт на път III-906 (Старо Оряхово – Обзор) – Дюлино – Оризаре – Каблешково – (о. п. Слънчев бряг – Бургас).

Трасето, което ще се рехабилитира, е разграничено на два сектора .

Първият е с дължина 34,1 км и е от с. Старо Оряхово до с. Гюльовца . Изпълнението на строително-монтажните работи, след извършена открита процедура по Закон за обществените поръчки, е предоставено на ДЗЗД „ РОУД ПРОДЖЕКТ “. Стойността им е 83 999 097,97 лева с Данък добавена стойност.

Вторият сектор е с дължина 31,5 км. Той е от с. Гюльовца до кръстовището с път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в област Бургас. Изпълнител е ДЗЗД „ РАЗВИТИЕ 2018 “, а цената на строителните работи е 83 994 474,35 лева с Данък добавена стойност.

За първия сектор има издадено позволение за градеж от 20 декември 2023 година В момента се правят дейностите, нужни за подписването на Протокол 2а за разкриване на строителна площадка, след което ще може да стартира същинската строителна работа на терен. Целта е ремонтът да започва в интервала април-май .

Проектът планува цялостна реорганизация на сектора и ремонт на два моста над реките Двойница /при 13-и км/ и Бала /при 32-и км/. Срокът за осъществяване на строително-монтажните работи е 540 календарни дни .

За втория сектор - от с. Гюльовца до кръстовището с път I-9 Слънчев бряг – Бургас , следва издаване на Разрешението за градеж след правенето на сложен отчет за оценка на сходството с главните условия към градежите и механически надзор по част „ Конструктивна “. След това ще може да стартират строително-монтажните работи на обекта.

При главния ремонт на пътя ще се обновят и 4 моста , които са над р. Бяла /при 37-и км/, над напоителен канал при 40-и км, над преливника на бент. „ Порой “ /42-и км/ и над р. Ахелой /при 45-и км/. Срокът за осъществяване на строителните работи е 540 календарни дни.

За ремонта на трасето са подписани и контракти за строителен контрол . На първия сектор надзорът е предоставен на ДЗЗД „ Трафик контролс “ със стойност на контракта 1 338 000 лева с Данък добавена стойност, а на втория на „ ИЕ Консултанти 2022 “ ДЗЗД. Техният контракт е на стойност 946 920 лева с Данък добавена стойност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР