Със спирането на доставките на природен газ на 27 април

...
Със спирането на доставките на природен газ на 27 април
Коментари Харесай

Председателят на ДАНС: Възможни са по-високи цени на газа

Със прекъсването на доставките на природен газ на 27 април от 9 ч сутринта е оказан напън върху България и Полша. Това съобщи ръководителят на ДАНС Пламен Тончев. Той наблюдава хрониката на замяна на писма сред " Газпром износ " и " Булгаргаз " и прекъсване на доставките, написа.

Председателят на ДАНС съобщи, че по експертни оценки, в случай че България  приемела  механизма на " Газпром износ " за заплащане в долари и превалутирането им в рубли, рисковете са свързани със веселба и несъблюдение на заплащането в период, зависи и от  наличия на рубли на Московската фондова борса. Целяло се и дискредитиране на България пред сътрудниците от Европейски Съюз. Самостоятелните решения и дейности може да се одобряват като отстъпка от санкционната политика.

Основните опасности след прекъсване на доставките са обезпечаване на различни трасета в незабавен порядък, оптимистичният  сюжет е да се доставят 1 милиарда куб. м газ годишно по контракта с азебрайджанския консорциум. Възможни са доставки през Гърция, Турция и Румъния, само че на доста по-високи цени.Председателят на ДАНС предвиждат повишение на цената на естествения газ  в следствие от медиатори и прекупвачи. Не е диверсификация, в случай че газът се купува от тях и е съветски, счита Тончев.

Анализи демонстрират, че в случай че и на Гърция бъде спрян природния газ, то терминалът при остров Ревитуса няма да е задоволителен за потребностите на двете страни.Съществуват и рискове да не се запълни потенциалът на хранилището в Чирен, в случай че не се откри газ през май и юни нужните количества няма да са нагнетени, счита той.

Повишението на цените на природния газ ще докара до искане на обезщетения,финансирането на сходни ограничения ще довете до увеличение на външния дълг. В същото време той сподели, че доставките за месец май са по-ниски от тази на " Газпром износ ". 

 

/
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР