Със специално подготвена програма гостуваме за девета поредна година в

...
Със специално подготвена програма гостуваме за девета поредна година в
Коментари Харесай

София Филм Фест гостува за 9-а поредна година в Севлиево с най-новите фестивални заглавия!

Със особено готова стратегия гостуваме за девета поредна година в Севлиево! Прожекциите са навън, под звездите, а филмите са особено селектирани от програмата на София Филм Фест!

За Арт Фест/София Филм Фест е чест и наслаждение да осъществяваме, взаимно с Община СЕВЛИЕВО, следващото издание на „ София Филм Фест в Севлиево “ - с поддръжката на веригата киносалони Europa Cinemas.

Площад „ СВОБОДА ” кани жителите и гостите на града на #КИНО в четири следващи вечери, началният час на прожекциите е 21:00 – директно след залез слънце!

*

9-ият „ София Филм Фест в Севлиево “ започва на 14 юли (сряда), когато феновете ще се срещнат ПРЕМИЕРНО с един от най-успешните български филми на последните години - „ СЕСТРА “, вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова. Той има забележителна фестивална орис - международната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „ Нови режисьори ”. Там филмът е отличен със специфичен диплом. Веднага след премията „ Сестра “ е платен за разпространяване в Китай и Франция, получава и премията на младежкото жури на ФИПРЕССИ във Варшава, огромната премия в Скопие на Cinedays и огромната премия за най-хубав филм в Котбус - Германия. Миналата година „ Сестра “ бе почетен и с Голямата премия „ София – Град на киното “ на 24-ия СФФ.

„ Филмът на Цоцоркова е за фамилния живот и сестринството, за дребните, сякаш почтени неистини, които споделят членовете на едно семейство, и за метода, по който могат да бъдат преодолени несъгласията сред близки хора – тематики, които са познати на всеки от нас “, написа списание Variety. Главната роля в „ Сестра “ е поверена на Моника Найденова, изобретение на Светла Цоцоркова от първия й филм „ Жажда “. В останалите функции са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на кино лентата.

Очаквайте специфични посетители – създателите на кино лентата Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров ще се срещнат с публиката в Севлиево, с цел да показват своята творба!

*

Вторият фестивален ден е 15 юли (четвъртък) – планували сме да гледаме дружно една от най-обсъжданите кино произведения на 2020 и 2021 година - „ ОЩЕ Пожарна охрана ЕДНО “ на изкусния датски повествовател Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното осъществяване на Мадс Микелсен в една от основните функции, получи Оскар за най-хубав интернационален филм, четири награди на Европейската кино академия – най-хубав филм, сюжет, постановка и артист, и е един от трите кино лентата, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 година. Историята наблюдава премеждията на „ изследователска “ група датски учители, които желаят да си прибавят изчезналите промили алкохол в кръвта, с цел да трансформират метода, по който преподават и да трансформират част от действителността. „ Нашата упоритост беше да създадем филм за живеенето. За изгубените ентусиазъм, любознание, предпочитание да поемаш опасности и да изследваш непознатото. Тези четирима учители просто се оказват в затворения кръг на непрекъснато повтаряне и ежедневна рутина “, споделя Винтерберг.

*

Третият фестивален ден е 16 юли (петък) – планували сме среща с една изключителна екранизация на фамозна литературна творба. „ МАРТИН ИДЪН “ е първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело, по едноименната класика на Джек Лондон. Американският публицист е на 33 години, когато основава своя разказ, трансформирал се в един от първите бестселъри в историята на литературата на ХХ век след отпечатването му през 1909 година.

В основата на сюжета е описа за неразбираем от обществото талант, който има доста общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във кино лентата е пренесено в Неапол, където бедният и некултурен моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и измежду най-търсените артисти в момента) изживява възхода и падението на буйната си обич към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне фантазията си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремително към книгите, с цел да увеличи обществения си статус. Той се трансформира в сполучлив публицист, едвам откакто осъзнава горчивата истина, че всички към него се интересуват единствено от славата и благосъстоянието му…

Световната премиера на „ Мартин Идън “ е на фестивала във Венеция, където филмът е измежду номинираните за „ Златен лъв “, а Лука Маринели получава влиятелната премия „ Coppa Volpi “ за най-хубав артист.

*
 Триумф с българско присъединяване в Трайбека! Триумф с българско присъединяване в Трайбека!
„ Брайтън 4 “ на грузинския режисьор Леван Когуашвили завоюва три оценки на 20-ия юбилеен кинофестивал в Трайбека, учреден о...

В събота – 17 юли, програмата ни в Севлиево за 2021 година приключва със специфична среща – представители на екипа, осъществил дебютния пълнометражен филм на Павел Г. Веснаков „ УРОЦИ Пожарна охрана НЕМСКИ “ ще се срещнат с публиката в Севлиево, с цел да показват кино лентата!

Пълнометражният дебют на Павел Г. Веснаков „ УРОЦИ Пожарна охрана НЕМСКИ “ се появи за първи път пред българските фенове в конкурсната стратегия на 25-ия СФФ през март и бе почетен със Специалната премия на журито, както и на Наградата на ФИПРЕССИ. Филмът получи интернационално самопризнание в края на 2020 – международната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на основната роля Юлиан Вергов беше почетен с премията за най-хубав артист.

Носител на Наградата Джеймисън за най-хубав български късометражен филм от 2011 година с „ Влакове “, Павел Г. Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които одобряват разнообразни провокации и обичат да опитват, като преследват фантазията си да вършат кино. „ Уроци по немски “ е основан в копродукция с Германия и споделя за два дни от живота на мъж на междинна възраст, изгубил своята еднаквост и решил да емигрира от България. Никола се пробва обезверено да възвърне връзките си с всички свои обичани хора единствено ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във кино лентата вземат участие още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.

„ Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на от ден на ден хора у нас. Вманиачеността от заминаването оказва помощ на основния воин да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, в случай че не се усещаме вкъщи си? Това търсене на чувството да се чувстваш вкъщи е в основата на пътя, по който героят в „ Уроци по немски “ се пробва да тръгне “, споделя режисьорът.

Очакваме Ви на Кино площад „ С В О Б О Д А ” (пред Община СЕВЛИЕВО)!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР