Със специална програма и вход свободен за постоянната хронологична експозиция

...
Със специална програма и вход свободен за постоянната хронологична експозиция
Коментари Харесай

Вход свободен в Националния военноисторически музей на 6 май

Със специфична стратегия и вход свободен за непрекъснатата хронологична експозиция Националният военноисторически музей ще означи Деня на храбростта и Празника на Българската войска – 6 май.

За пръв път на празника посетителите ще могат да прегледат гратис най-новата галерия „ Враг/Приятел “, която разкрива комплицирания пъзел на военните и политическите взаимоотношения сред България и три страни, изиграли основна роля в историята на Третата българска страна – Турция, Русия и Германия, оповестиха от НВИМ. В изложбата се преплитат експонати-уникати – владеене на царските семейства, и такива, свързани със събития и хора, чиито ориси са белязани от междудържавните връзки. Посетителите ще имат опция да видят фелдмаршалския скиптър на Фердинанд I, връчен му от немския кайзер Вилхелм II, сабя, подарена на престолонаследника Борис от неговия кръстник – съветския император Николай II, знака на Временното съветско ръководство и други.

Само на 6 май гостите на музея ще схванат какво е чувството да влезеш в кабините за ръководство на едни от най-знаковите експонати във външната експозиция, както и да дегустират присъщата за войнишката кухня фасул супа, приготвена от същински боен готвач. Посетителите ще се насладят на музикалните осъществявания на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски и прожекцията на кино лентата „ Помни войната 1915 – 1918. I част “.

С Ден на отворени порти празникът ще бъде маркиран и във филиалите на НВИМ – Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

ПРОГРАМА:
10.00 – 18.00 ч. ВХОД СВОБОДЕН за непрекъснатата хронологична и външна експозиция
10.00 – 18.00 ч. ИЗЛОЖБА „ ВРАГ/ПРИЯТЕЛ “
10.00 – 18.00 ч. ЕКСПОНАТИТЕ ОЖИВЯВАТ – свободен достъп до пилотските кабини на изтребител-прихващач МиГ-21 бис, транспортен хеликоптер МИ-8 и отделенията за ръководство на самоходна минохвъргачка „ Тунджа “, ракетен комплекс 2К 52 Фрог „ Луна-М “, преносим радиовисотомер ПРВ-11 „ Вершина “
12.00 ч. Традиционна ДЕГУСТАЦИЯ на войнишка фасул супа
15.00 – 16.00 ч. – КОНЦЕРТ на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски
16.00 „ Помни войната 1915 – 1918. I част “ – ФИЛМ с продуцент – ВТК, копродуцент – НВИМ

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР