Със специална празнична програма БНТ ще отбележи Деня на българската

...
Със специална празнична програма БНТ ще отбележи Деня на българската
Коментари Харесай

БНТ с празнична програма за 24 май

Със специфична празнична стратегия Българска национална телевизия ще означи Деня на българската култура и просвета 24 май. Специалната стратегия на " Азбука на вярата " стартира в 9:15 ч и ще бъде предавана по два от каналите на медията – БНТ1 и БНТ4. От 10 ч Българска национална телевизия 2 ще излъчи директно в ефир празничните събития по случай Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност от Пловдив, Варна, Русе и Благоевград.


Телевизионни домакини на изключителното предаване " Азбука на вярата " са водещите на " Култура.bg " Анна Ангелова и Димитър Стоянович. В студиото в София ще гостуват писателите Здравка Евтимова и Мария Касимова-Моасе, артиста Иван Налбантов и диригента проф. Пламен Джуров, които ще показват своята позиция за смисъла на празника.

В полемиката за българското слово от разнообразни градове на страната ще се включат изтъкнати преводачи, млади български учители, както и чужденци, надълбоко свързани с нашия език.

Пряко от Габрово Българска национална телевизия ще излъчи репортаж за Априловската гимназия - първото светско учебно заведение в България, учредено през 1835 година Специално видео ще опише за ориста на остарялото учебно заведение в град Елена, което изгаря преди 34 години, само че следва да бъде възобновено и превърнато в изложба. От София репортерите на публичната телевизия ще опишат историята на Първа софийска девическа гимназия - през днешния ден 7-мо приблизително учебно заведение " Свети Седмочисленици ", което тази година отбелязва своята 140-та годишнина.

Зрителите на Българска национална телевизия ще видят моменти от празничното шествие на площад " Св.св. Кирил и Методий " във Варна, фолклорната танцова кода и особено квалифицираната за тази година акция " Летящи букви ".

С непосредствено включване публичната медия ще води феновете в Рим, където всяка година в базиликата " Сан Клементе " се организира публично поклонение на гроба на Свети Кирил. Емилия Савчева ще срещне феновете с публицисти от Радио Ватикана.

Пряко от Пловдив за празника ще приказват Гинка Бакърджиева – една от номинираните тази година за премията " Пловдив ", Васил Самоковлиев и Иван Вълев от катедрата по славянски езици на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ", преподавателят по британски език и литература Йордан Костурков и преводачката Здравка Петрова.

Камерите на Българска национална телевизия ще проследят директно и тържествата в Русе, които стартират в 10:30 ч. с шествие по основната улица и не престават с празнична концертна стратегия. Гост в предаването ще бъде преводачът от румънски език Огнян Стамболиев.

24 май за Благоевград е и празник на града. Репортерът Станислава Христова ще показа акцентите от празничната стратегия и ще беседва Даниела Йовкова - преподавател по биология в езиковата гимназия " Акад. Людмил Стоянов ", определена за преподавател на годината от учебното заведение, в което преподава.

В София Александра Гюзелева ще наблюдава формалното разкриване на новото пространство за просвета към Националния замък на културата.

На особено построената непрекъсната Лятна сцена тържествената стратегия " Празник на буквите " ще сложи началото на кондензиран със събития креативен сезон. За 2019 година са планувани голям брой оперни спектакли, концерти и кинопрожекции.

В непосредствено включване от спектакъл " Българска войска " феновете ще видят част от генералната подготовка за тазгодишната гала по връчване на премиите за театрално изкуство " Аскеер ". Обществената телевизия ще предава директно събитието незабавно след централната емисия " По света и у нас ".

От 10 часа Българска национална телевизия 2 ще излъчи директно в ефир празничните събития по случай Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност от Пловдив, Варна, Русе и Благоевград.

Програмата " България чества " започва от Варна с издигането на националния байрак и шествието, което ще премине пред катедралния храм " Св. Успение Богородично ". Екипите на районния ефирен център в морската столица ще срещнат феновете със звездата на музикалния спектакъл Александър Мутафчийски, който е измежду тазгодишните носители на премията " Варна ".

Камерите на Българска национална телевизия ще проследят и тържествата по случай 24 май в Благоевград, където си дават среща студенти и някогашни ученици на най-старото учебно заведение в региона – Солунската гимназия, през днешния ден Национална филантропична гимназия " Св. св. Кирил и Методий ".

Сред специфичните посетители на " България чества " са Евгения Йорданова – художник и публицист, дълготраен преподавател по български език и литература, Иван Милушев – шеф на Художествената изложба в Благоевград и Моника Митова – ученичка от езиковата гимназия " Академик Людмил Стоянов " и победител в самодейността " Посланик за един ден ", проведена от Посолството на Англия в България.

Пряко от Габрово камерите на БНТ2 ще покажат празничното шествие от Националната Априловска гимназия - правоприемник на Първото българско светско учебно заведение, основано с дарения на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и други

Учениците Мирая Гешева и Даниел Йорданов, които към този момент имат издадени книги, ще бъдат посетители в студиото на Българска национална телевизия в Русе. Екипът на БНТ2 ще запознае феновете с преподавателя от Математическата гимназия в града Ася Кулева, която е притежател на премията " Учител на годината " и дълготраен началник на театралната натрупа към учебното заведение. Ще научите и кои са носителите на най-престижните оценки в региона на образованието, науката, изкуството и културата за тази година, както и кои надарени възпитаници са отличени за високи достижения.

Екипите на районните центрове на Българската национална телевизия ще проследят и празничните шествия от площад " Свобода " в Русе и от римския стадион в Пловдив.
Документално кино и обичани български филми в празничните дни по Българска национална телевизия
От 19 ч БНТ2 ще покаже документалния филм " Тя " портрет на Гергина Тончева - директорка на Националната гимназия за антични езици и култури " Константин Кирил Философ " в продължение на 33 години от самото основаването на учебното заведение.

В празничния ден от 16:30 ч феновете на БНТ4 ще могат да гледат епизод от поредицата " Умно село ", отдаден на незабравимия Григор Вачков. Той дебютира в киното е през 1960 г, а всенародна известност му носи ролята в телевизионния сериал на Българската телевизия " На всеки километър " (1967 – 1971 г.) Ролята на капитан Димитър Бомбов го оставя вечно в спомените на милиони фенове като Митко Бомбата. Един от най-обичаните киноактьори си отива преди да навърши 50 години с голям брой театрални и 44 кино функции зад тила си, последната от които – в сериала на Българска национална телевизия " Мера съгласно мера " (1981) - остава незавършена.

Филмовата стратегия на публичната телевизия на 24 май е доминирана от български заглавия. От 15:40 ч. БНТ1 ще излъчи игралният филм " Князът " на режисьора Петър Василев. Той придвижва феновете в края на 13-и и началото на 14-и век, когато отпред на страната е 24-годишният княз Светослав Тертер, който води комплицирана политическа игра и лавира в лабиринта на дворцови интриги. Главните функции извършват Стефан Данаилов, Георги Черкелов, Виолета Гиндева, Доротея Тончева, Наум Шопов и други

От 23ч феновете на престъпния род ще могат да гледат по БНТ1 филм от поредицата " Приключенията на Авакум Захов ". Телевизионната продукция от 1980 година е основана по сюжет на Андрей Гуляшки от режисьора Йордан Джумалиев. Ролята на следователя Захов извършва артистът Иван Налбантов, а в епизода " Приключение в среднощ " играят Николай Николаев, Юрий Яковлев, Владимир Смирнов и други

Програмата на БНТ2 предлага от 13:35 часа кино лентата на Анри Кулев " Цахес " с присъединяване на Стоян Алексиев, Касиел Ноа Ашер, Захари Бахаров, Виолета Марковска, Емил Котев, Явор Бахаров и други, а от 19:20 часа кино лентата " Кецове ". Режисьори са Иван Владимиров и Валери Йорданов, а функциите извършват Филип Аврамов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Васил Драганов.

На 25 и 26 май във връзка 85-ата годишнина от рождението на артиста Кирил Господинов, публичната телевизия ще излъчи два от паметните филми с негово присъединяване.

От 18:45 часа на 25 май феновете на БНТ1 ще могат да гледат първия филм от поредицата " Баш майсторът " на режисьора Петър Василев – Милевин, а на 26 май от 15:50 ч. в рубриката " Черно-бяло кино " БНТ2 ще покаже кино лентата " Шведски крале " на режисьора Людмил Кирков. Образът на строителя Спас е първата кино роля на Кирил Господинов. Негови екранни сътрудници са Асен Георгиев, Цветана Манева, Хиндо Касимов, Константин Коцев, Грета Ганчева и други Операторската работа на Атанас Тасев е отличена с премията от Фестивала на българския филм във Варна през 1968 година

На 25 май БНТ2 отбелязва 150-ата годишнина от рождението на огромния български публицист Георги Стаматов с излъчването на кино лентата " Служебно състояние ординарец ", основан по концепция от описа " Вестовой Димо ". Сценарист и режисьор е Киран Коларов, а оператор – Радослав Спасов. Музиката във кино лентата е композирана от Кирил Дончев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР