Със спектакли за които са продадени почти 80% от билетите

...
Със спектакли за които са продадени почти 80% от билетите
Коментари Харесай

С Вампир потъваме в света на суеверията и мистериите

Със спектакли за които са продадени съвсем 80% от билетите започва на следващия ден 26-то издание на най-големия сценичен фестивал у нас „ Сцена на кръстопът ”. Още с отварянето на касите за него в средата на август за броени дни са продадени една трета от билетите.

„ Целта на фестивала е нашата велика пловдивска аудитория да се запознае в всичко ново, което става в театрите на България ”, сподели шефът на Драматичния спектакъл Кръстю Кръстев. 



Фестивалът стартира на следващия ден в 19 часа с премиера на пиесата „ Вампир ” по Антон Страшимиров на Драматичен спектакъл Пловдив. Пиесата е на път да се трансформира в новия шлагер на трупата още преди да е показана пред аудитория. 

Спектакълът е на режисьора проф. Пламен Марков, а негов художник е Мира Каланова.

Проф. Марков напомня, че създателят на първата съвременна българска драма е роден във Варна преди 150 години, само че на млади години е преподавател в странджанския край. Точно там научава куп остарели поверия, суеверия, които вкарва в пиесата си след време. Тук ще създадат своя дебют и няколко млади артисти.Участват Ивана Папазова, Мария Сотирова, Добрин Досев, Ирина Митева, Радина Думанян, Константин Еленков и още 13 артисти от пловдивската натрупа. 

„ Страшимиров включва част от странджанските разкази във „ Вампир ”, а по-късно, когато учи в Швейцария стартира да употребява драматургичните похвати на Ибсен и Стриндберг.



Костюмите са хем с детайли на обичайните, хем нито един от тях не може да се откри в етнографските ни области.

„ Ще видите експресионистични костюми. Всеки от тях е минал през ръцете ми, а някои са и ръчно тъкани ”, изясни художникът на „ Вампир ” Мира Каланова.

Втората огромна премиера на нашият Драматичен спектакъл е моноспектакълът „ Старецът и морето ” на братя Ранкови. Тя ще бъде играна на 11 септември в 19.30 часа в Камерна зала „ Стефан Данаилов ”.

Режисьор е проф. Веселин Ранков, а в основната роля ще забележим брат му Красимир Ранков. Драматизацията е на Александър Секулов. „ Когато Секулов ми сподели текста си, разбрах, че тази пиеса е за мен! В нея откривам елементи от живота си - една трета от него е директно обвързвана с морето ”, описа Красимир Ранков.

На млади години е служил на тогавашната фрегата „ Смели ”, по-късно дълги години е на транспортен съд от бреговата защита в Балчик. " В " Старецът и морето " има и една нова тематика за съвестта. Трябва ли да убиваме близките си, единствено и единствено да оцеляваме ", изясни Красимир Ранков.

Режисьорът Веселин Ранков е 8 години по-млад от брат си и се възпламенява по актьорската игра откакто батко му Красимир напуща флота. Ранкови споделиха, че братската любов оказва помощ в работата им, само че и че постоянно са сериозни един към различен.

Още за събитията в Пловдив четете в най-хубавия културен гид " Марица "  .
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР