Със спадове стартира седмицата на водещите фондови пазари в Европа

...
Със спадове стартира седмицата на водещите фондови пазари в Европа
Коментари Харесай

Старт в червено на борсовата седмица. Опасенията за повишаване на лихвите отново излязоха на преден план  

Със спадове започва седмицата на водещите фондови пазари в Европа откакто страховете от по-агресивни нараствания на лихвените проценти от Фед и ЕЦБ още веднъж излязоха на напред във времето, заяви Си Ен Би Си.

Лондонският показател FTSE 100 загуби 17,71 пункта или 0,23 на 100 до 7532,66 пункта към 10:20 ч. бълг. време.

Във Франкфурт DAX спадна с 58,84 пункта или 0,43 на 100 до 13485,68 пункта.

Парижкият CAC 40 понижа със 73,5 пункта или 1,13 на 100 до 6422,33 пункта.

Общоевропейският Stoxx 600 се намали с към 1,2% до ранния предиобед, понесен от сериозен спад на акциите на сдруженията от автомобилния бранш с 2,8%, което докара до загуби и при останалите браншове. Предпазлив растеж с 0,4% означиха единствено книжата на фирмите от здравния бранш, основно поради повишаването на Fresenius, чиито акции се повишиха с 5,5 на 100, откакто компанията разгласи, че от 1 октомври Михаел Зен ще смени Щефан Щурм на поста основен изпълнителен шеф.

В ранната търговия на европейските пазари най-губещ се оказа немският енергиен снабдител " Унипер " (Uniper), чиито акции се сринаха с 6,9 на 100 след известията за ново понижаване на съветските газови доставки за Европа.

Същите настроения повлияха и на търговията в Токио , където сесията завърши със спад. Повече изясненост за  бъдещите стъпки на Фед се чака след срещата на централните банкери в края на седмицата в Гранд Тетън, щата Уайоминг. Преди това, в четвъртък се чака следващо съвещание на ЕЦБ, само че сигнали за допустимо идно ново повишение на главните лихви към този момент са налице. Президентът на Bundesbank Йоахим Нагел излезе с коментар, че ЕЦБ би трябвало да продължи да покачва лихвените проценти, даже когато рисковете от криза в Германия нарастват

Индексът Никкей-225 загуби 135,83 пункта или 0,47 на 100 до 28 794,50 пункта. По-широкообхватният показател Топикс спадна с 1,93 пункта или 0,1 % до 1992,59 пункта.

Най-губещи на главния пазар бяха акциите на фирмите, произвеждащи електронно съоръжение и обработващи цветни метали.

Във валутната търговия в Токио доларът се повиши до месечен връх от към 137 йени, откакто в петък представител на Фед съобщи, че централната банка на Съединени американски щати е твърдо решена да предприеме всички вероятни стъпка, с цел да смъкна инфлацията до 2 на 100 годишно. Китайските пазари обаче се покачиха, откакто китайската централна банка понижи лихвите по заемите през днешния ден – ход, последвал след изненадващо понижаване на две съществени лихви през предходната седмица.

Фючърсите на американските акции се намалиха в ранната предпазарна търговия, откакто Уолстрийт закри в петък на алено също под натиска на упованията за продължаващо повишаване на лихвените проценти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР