Със смъртта на кралица Елизабет II в четвъртък, принц Чарлз

...
Със смъртта на кралица Елизабет II в четвъртък, принц Чарлз
Коментари Харесай

Вечният принц: Какво очакват британците от крал Чарлз III

Със гибелта на кралица Елизабет II в четвъртък, принц Чарлз стана крал на Обединеното кралство и 14 други страни, поставяйки завършек на траяла 70-години ера в английската история, написа Макъл Холдън за.

Новата му роля няма да бъде по никакъв начин лесна. Покойната му майка беше извънредно известна и уважавана, само че същото не може да бъде казано за цялото кралско семейство, чиято известност понесе вреди през последните годни поради редица кавги, в това число обвинявания в расизъм.

Чарлз се изправя пред тези провокации на 73-годишна възраст, най-възрастният монарх, възкачил се на трона в потекло, което датира отпреди 1000 години. До него е втората му брачна половинка Камила Паркър-Боулс, която продължава да разделя публичното мнение.

Критиците на Чарлз дефинират новия крал като слаб, суетлив и зле квалифициран за ролята на суверен. Той е бил осмиван, че приказва на растения си и е захласнат от архитектурата и околната среда. Дълго време животът му бе в сянката на проваления му първи брак с починалата принцеса Даяна.

Поддръжниците на Чарлз пък показват, че тези рецензии не регистрират положителната му работа и че той просто е неразбираем области като изменението на климата той е изпреварил времето си.

Те настояват, че той е деликатен и угрижен за британците от всички общности и сфери на живота. Неговата благотворителна организация Prince`s Trust е помогнала на повече от един милион безработни и младежи в неравностойно състояние от основаването си преди съвсем 50 години.

През целия си живот Чарлз е трябвало да търси своето място сред модернизиращата се монархия и да поддържането на традициите, които точно придават прелест на институцията. Това напрежение може да се види в живота на личните му синове.

Най-големият, 40-годишният Уилям,, който към този момент е престолонаследник, води обичаен кралски живот, белязан от благотворителна активност и военни изяви По-малкият му наследник Хари, на 37 години, живее отвън Лос Анджелис със брачната половинка си Меган Маркъл, изграждайки за себе си нова кариера, която е по-близо до Холивуд, в сравнение с до Бъкингам. Двамата братя, които в предишното бяха доста близки, към този момент съвсем не си приказват.

Детство и обучение

Подготвен от раждането си един ден да стане крал, Чарлз Филип Артър Джордж е роден в Бъкингамския замък на 14 ноември 1948 година в 12-ата година от ръководството на дядо му, крал Джордж VI.

Той е единствено на 3 години, когато става престолонаследник, откакто майка му става кралица на Англия през 1952 година. Детството на Чарлз е друго от това на предходните бъдещи монарси, които биват обучавани от персонални учители.

Образованието му стартира в учебното заведение Hill House в Западен Лондон. Малко по-късно принцът става ученик на подготвителното учебно заведение Cheam school в Бъркшър, което е посещавал и татко му принц Филип. Чарлз продължава образованието си в Gordonstoun в Шотландия, като новият крал разказва времето си там като „ пъкъл “. Той е бил уединен и унизен.

Отново нарушавайки традицията, той отива в Тринити Колидж, Кеймбридж, с цел да учи археология и физическа и обществена антропология, само че по-късно се реалокира и към история.

По време на студентските си години той получава купата принц на Уелс, която обичайно се носи от престолонаследника. Това става по време на грандиозна гала през 1969 година, откакто прекара девет седмици в университет в Уелс, където сподели, че се сблъсква с съвсем ежедневни митинги от националисти. На идната година той става първият английски правоприемник, получил университетска тапия.

Подобно на доста кралски особи преди него, той се причислява към въоръжените сили, в началото в Кралските военновъздушни сили през 1971 година, а по-късно във флота, издигайки се в йерархията, с цел да командва миночистача HMS Bronington, преди да приключи дейната си работа през 1976 година

През 1979 година неговият прачичо му лорд Маунтбатън, който той разказва като „ дядото, който в никакъв случай не съм имал “, е погубен при бомбардировка, проведена от Ирландската републиканска войска (ИРА) - загуба, която го визира надълбоко.

След напускането на флота през 1976 година той стартира да търси своята роля в публичния живот, защото нямаше ясна конституционна работа за престолонаследник.

„ Това направи нещата толкоз забавни, предизвикателни и несъмнено комплицирани “, сподели той за ролята си в документален филм за отбелязване на 70-ия му рожден ден.

Даяна

За мнозина във Англия и отвън нея Чарлз постоянно ще бъде свързван с обречения си брак с лейди Даяна Спенсър и връзката му с Камила Паркър Боулс.

Когато той и Даяна се ожениха през 1981 година пред световна телевизионна публика от към 750 милиона души, булката му изглеждаше като идеалния избор за кралското семейство.

Първоначално всичко изглеждаше добре и синовете Уилям и Хари се родиха надлежно през 1982 и 1984 година Но зад кулисите бракът имаше проблеми и Даяна упрекна Камила за възможния му разпад през 1992 година, като съобщи в телевизионно изявление: „ в този брак бяхме трима “.

Чарлз сподели, че е останал правилен, „ до момента в който бракът не се е разпаднал окончателно “. Двойката се разведе през 1996 година

Когато Даяна почина в автомобилна злополука в Париж през 1997 година, в пресата имаше язвителни излияния против него и Камила и публичната му известност спадна.

През десетилетията по-късно ситуацията му измежду обществото се усъвършенства, макар че той остана по-малко известен от майка си. През 2005 година той най-сетне се ожени за Камила.

Сянката на Даяна обаче остава, а животът й продължава да вълнува публиката. През последните години тя беше обект на огромен филм и мюзикъл на Бродуей, до момента в който връзката на двойката беше в центъра на хитовата драма на Netflix „ The Crown “.

Медийно пренебрежение

Тъй като връзките на Чарлз с Даяна и Камила бяха съществена тематика в английските таблоиди, не е изненадващо, че връзките му с медиите постоянно са били обтегнати и той не крие презрението си към папараците.

На фотография по време на ски почивка през 2005 година той беше чут да назовава медиите „ ужасни хора “ и да споделя на кралския сътрудник на BBC: „ Не мога да претърпявам този човек. Той е толкоз ужасяващ “.

Докато медиите желаеха да се съсредоточат върху персоналния му живот, Чарлз искаше да приказва намерено за обществени и духовни проблеми и в никакъв случай не се е свенил да излага възгледите си по въпроси, близки до сърцето му.

Но посредством дейности, като основаването на марката Duchy Originals за разпространение на органични храни и изказванието, че приказва на растенията си и се ръкува с дървета, които е засадил, някои медии го дефинираха като чешит, който избира да бъде фермер, в сравнение с принц.

Биографът Том Бауър сподели, че принцът е бил зает с въпроси като околната среда, само че е бил твърдоглав и некадърен да понесе рецензиите.

„ Той е човек, който е стимулиран и безспорно желае да прави положително, само че не схваща, че следствията от доста от неговите дейности предизвикват доста проблеми “, сподели Бауър.

Критиките понижиха през последните години, като вместо това вестниците насочиха гнева си към сина му Хари.

През юни медиите оповестиха, че Чарлз е взел участие в разногласия с държавното управление по отношение на политиката му за изпращане на търсещи леговище бежанци в Руанда - нещо, което принцът е нарекъл „ ужасяващо “. Коментарите му са довели до рецензии от министри и медии.

„ Ако той не е доста деликатен, тези, които не са съгласни с провокативните му политически намеси, също могат да стигнат до заключението, че английската конституционна монархия към този момент не си коства да се пази “, написа Daily Mail своя публикация.

Грижа за хората

Поддръжниците на Чарлз споделят, че това демонстрира, че новият крал е съществено мислещ човек с същинска угриженост за своя народ.

За някои той е подложен в невъзможна позиция – или да бъде упрекван в политическа интервенция, когато демонстрира интерес към обществените въпроси, или рискува да бъде определян като капризен принц, който не се интересува от нищо.

„ Защо мислите, че съм правил всичко това през всичките тези години? “ сподели той в телевизионно изявление за изменението на климата през 2021 година  „ Защото ме е грижа идващото потомство и постоянно ме е било грижа “, добави той.

През 70-те години на предишния век, когато английската стопанска система е в тежко състояние, той употребява компенсацията си от военноморските сили от 7400 паунда, с цел да финансира публични начинания. По-късно, с градове, раздирани от протести и растяща безработица, неговият Prince`s Trust стартира да оказва помощ на младежи в неравностойно състояние да стартират личен бизнес.

„ Щях да бъда извънреден глупак, в случай че не бях обърнал малко внимание на сходни неща. Спомням си, че си мислех, че съм сигурен, че има нещо, което мога да направя, с цел да оказа помощ “, сподели той.

Относно най-важната си идея в акцията – околната измежду, той към този момент може да открих разтуха в това, че международните водачи към този момент възприемат климатичната рецесия съществено.

На конференцията на Организацията на обединените народи COP26, която се организира във Англия през 2021 година, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън похвали водачеството на Чарлз, като му сподели, че той е задвижил целия развой по битката с климата.

„ Той мина през доста компликации поради тази тематика, само че в последна сметка се потвърди, че изпреварил времето си “, сподели неговият наследник Уилям.

...............

Превод и редакция: Георги Георгиев / Заглавието е на Мениджър Нюз
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР