Със смъртта на човек неговите лични данни спират да бъдат

...
Със смъртта на човек неговите лични данни спират да бъдат
Коментари Харесай

Адвокат: Законът не защитава личните данни на починал човек

Със гибелта на човек неговите персонални данни стопират да бъдат предпазени. Това разяснява юрист Александър Кашъмов, откакто от Министерство на вътрешните работи отхвърлиха информация за убития в Пловдив рецидивист Жоро Джевизов-Плъха, написа Дарик.

Кашъмов изясни, че при положение на закононарушение, което е придобило гласност, институциите би трябвало да дават информация на медиите, даже когато официално тя попада в някои от рестриктивните мерки, като отбраната на персонални данни.

Адвокат Александър Кашъмов изясни пред Дарик, че българският закон не планува отбрана на персоналните данни на умрял човек. Кашъмов добави, че в някои страни в Европа има законодателство, което разрешава несъмнено време след гибелта на човек неговите близки да могат да се употребяват от отбрана на персоналните му данни. В България обаче роднините на умрял човек нямат сходни права.

" Българският закон не планува отбрана на персоналните данни на умрял човек. Тоест, със гибелта се прекратява и правото на законова отбрана ", уточни юристът.

Кашъмов разяснява и Закона за достъп до социална информация. По думите на юриста, когато е на разположение публичен интерес, информация би трябвало да бъде предоставяна от институциите. Дори тя да попада официално в някое от рестриктивните мерки, като отбраната на персонални данни, Законът за достъп до социална информация надвива. Кашъмов добави, че в някои случаи, когато човек е направил закононарушение, институциите би трябвало да дават информация на медиите, тъй като това е в полза на обществото.

" Тогава, когато е нужна такава гласност, даже и в случаите, когато хората са живи, те не могат да заобикалят правораздаването и закона, прикривайки се зад отбраната на персоналните данни. Правото би трябвало да бъде употребявано и прилагано с разсъдък, защото неговата съществена цел е справедливостта и публичният интерес не е отвън правото, изключително, когато приказваме за достъп до информация ", безапелационен е юрист Кашъмов.

Той разяснява още, че някои от институциите не дават достъп до информация на публицисти, тъй като не са наясно със закона и правата им. Той изясни, че единствено в случай че има правосъдно решение по сходен проблем, чиновниците в институциите ще са наясно, че нямат право да отхвърлят избрана информация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР