Със скръб съобщаваме, че проф. д-р Димитър Ненов, един от

...
Със скръб съобщаваме, че проф. д-р Димитър Ненов, един от
Коментари Харесай

Скръбна вест: Почина пионер в областта на вътрешните болести и нефрологията

Със тъга оповестяваме, че проф. доктор Димитър Ненов , един от пионерите в региона на вътрешните заболявания и нефрологията , е умрял. Проф. Ненов остава в историята на медицината като един от доайените на Клиниката по нефрология и диализа във Варна, чиято работа промени лицето на нефрологията освен в България, само че и в международен мащаб.

Роден на 9 май 1933 година в с. Побит камък , Разградско, проф. Ненов стартира своето обучение в полукласическа гимназия в Русе и продължава своето образование във ВМИ-София, където приключва медицина през 1957 година След завършването на своето обучение, той продължава да обогатява своите познания и умения, специализирайки в реномирани университети в Прага, Болоня, Парма и Москва .

Проф. Ненов стартира своята кариера като участъков терапевт в Бургас , а по-късно минава през разнообразни основни позиции в медицинския бранш. През 1962 година той става помощник в Катедрата по вътрешни заболявания на Медицински университет-Варна, където по-късно става началник на клиниката по нефрология и създател на първото поделение за хемодиализа във Варна. Проф. Ненов беше заместник-ректор на МУ-Варна в интервала 1978-1979 и 1985-1987 години, като се отличаваше със своя висок професионализъм и професионална нравственос .

През 1991 година под негово управление беше основана Фондация „ Бъбрек “–Варна , а той беше и измежду основателите за основаването на Световен алианс на бъбречните фондации, заседаващ през май 1999 година в Буенос Айрес и септември 1999 година в Мадрид. Проф. Ненов беше и почетен член на университетите в Прага и Скопие, като по този метод остави дълготраен отпечатък в интернационалната здравна общественост .

Проф. Ненов беше освен висш експерт в своята област, само че и извънреден наставник, който спомогна за сполучливата професионална реализация на стотици млади лекари. Той беше прочут със своята отдаденост на медицината, своите пациенти и своите студенти, като постоянно беше подготвен да показа своите познания и умения с по-младите си сътрудници.

Проф. доктор Димитър Ненов ще бъде запомнен за своите изключителни достижения , непостижим професионализъм и безграничната си отдаденост на медицината. Академичното управление на МУ-Варна и цялата здравна общественост изричат своите най-искрени съболезнования към околните и фамилията на проф. Ненов . Паметта за него и неговата работа ще продължи да въодушевява бъдещи генерации лекари и да способства за развиването на здравната просвета.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР