Със скорост 205 километра в час ураганът Милтън удари Флорида.Стихията

...
Със скорост 205 километра в час ураганът Милтън удари Флорида.Стихията
Коментари Харесай

Със скорост 205 км/час ураганът „Милтън” удари Флорида, има жертви, без ток са 2 милиона души

Със скорост 205 километра в час ураганът " Милтън " удари Флорида.

Стихията донесе със себе си мощни ветрове и рисково високи талази. Очаква се тук-там те да доближат до 3 метра. Огромни региони в щата са застрашени от наводнения.

 

След като попадна на сушата, силата на стихията понижа до стихия от трета степен - с оптимални пориви напразно от 120 благи в час (193 км/ч). Окото на бурята " захапа " сушата малко след 3:30 ч. българско време тази нощ. Около 5:30 ч. българско време, ураганът доближи Тампа Бей и се движи на север-североизток с 26 км/ч, като към този момент е над централна Флорида. Категорията му се намали още до 2 - с оптималната скорост напразно 175 км/ч.

 

Си Ен Ен оповестява за първи жертви в окръг Сейнт Луси, където в границите на 20 минути са връхлетели 12 торнада.

 

Без ток са 2 милиона души в щата. Разрушени са 125 къщи, множеството мобилни домове.

Предупреждение за рискови наводнения са издадени за Тампа, Сейнт Питърсбърг, Ривървю, Палмето, Лейкленд, Уинтър Хейвън и Уесли Чапъл.

 

Националната метеорологична работа в Маями обяви, че наблюдава най-малко четири торнадо, включително „ мултивихрово торнадо “.

 

Метеорологичните служби в Маями и Тампа Бей оповестиха предизвестия за торнадо за голям брой градове, добавяйки към предизвестията за урагани и стихии, които към този момент са въведени на доста от същите тези места.

 

На този стадий управляващите приканват хората да не напущат домовете си, тъй като времето за евакуация е изтекло и всяко излизане на открито може да бъде съдбовно.

 

„ Силата напразно може и да понижава, само че не и заплахата. Увеличава се количеството дъжд, има риск от животозастрашаващи наводнения. Трябва да стоите на място, не излизайте на открито. Добрата вест е, че над 70 000 души са в укритията сега, което значи, че хората са се вслушали в апелите за евакуация ”, уточни Даян Крисуел от Федералната организация за изключителните обстановки.

 

От удара на  " Милтън " се чака да пострада огромен сектор от щата - фронтът на урагана е 100 км. 

 

Затова 5.5 млн. поданици на Флорида напуснаха домовете си. Губернаторът Рон ДеСантис разгласи изключително състояние за 51 окръга на Флорида, а президентът Джо Байдън утвърди оповестяването на федерално злополучие преди " Милтън ".

 

Националният център по ураганите оповестява, че комбинацията от опасни вълни и прилив ще докара до наводнение на нормално сухите региони наоколо до брега. Покачващите се води ще навлязат във вътрешността от бреговата линия. На места се чакат 3-5 метрови талази, в това число в Тампа.

 

Ураганът „ Милтън “ ще донесе проливни дъждове във Флорида, изключително северно от центъра на бурята, което ще докара до риск от тежки наводнения в някои региони. Тези превалявания носят риск от пагубни и животозастрашаващи градски наводнения, както и от умерени до огромни речни наводнения.


Това е третият вихър, който сполетява щата от началото на годината. Флорида към момента се възвръща от бурята „ Хелийн ”, при която починаха над 200 души.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР