Със скандал започна днешното заседание на Националния съвет за тристранно

...
Със скандал започна днешното заседание на Националния съвет за тристранно
Коментари Харесай

Изгониха Мая Манолова от заседание на тристранката

Със скандал стартира днешното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), откакто омбудсманът Мая Манолова изиска да взе участие в във форума с концепцията да показа измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, които са импортирани от ГЕРБ и подкрепени от омбудсмана, предвиждащи ранно пенсиониране на миньорите в последния закрит рудник в България, а точно - без те да са навършили нужните стаж и възраст.

Социалните сътрудници отхвърлиха да позволен омбудсмана - както работодателите, по този начин и представителите на двата синдиката обявиха, че по устав Манолова няма право да взе участие в съвещанието на НСТС, в случай че преди този момент категорично не е била поканена от някой от представляващите организации този съвет.

Тя отвърна, че по закона за омбудсмана има право да взе участие в разискванията на текстове и нормативни промени, касаещи отбраната правата на жителите.

Социалните сътрудници разискват промени в наредбата за ТЕЛК и промени в Кодекса за общественото обезпечаване, свързани с пенсионирането на миньорите.

Целта на обсъжданите промени в наредбата за здравната експертиза е да се преодолее субективната оценка при установяване типа и степента на увреждане. Предлага се да отпаднат диапазоните при оценяването на съответно заболяване. В експертното решение с изключение на водещото заболяване или увреждане ще се записват и всички налични.

С други предлагани промени ще се даде опция комисии ТЕЛК да се разкрият и в дребни обитаеми места, като се редуцира срокът за оценяване. ТЕЛК да може да се произнася и за нужните помощни средства и медицински произведения, без за това да е належащо решение на друга лекарска комисия, както е в този момент.

С предлаганите промени ще се улесни окомплектоването на ТЕЛК-овете със експерти по обособените профили на болесттите. Лекарите, упражняващи здравна активност, също ще могат да вземат участие в комисиите.

Премахва се условието те да работят в комисията на цялостен работен ден, като в същото време ще се дефинират и аварийни членове. Така шефовете на лечебните заведения, към които има ТЕЛК, също ще могат да имат по-голям избор от експерти.
Очаква се след измененията да се разкрият комисии по освидетелстване и в по-малки обитаеми места и лечебни заведения и да се улесни достъпът на хората, като се съкратят периодите за приемане на решенията.

Друга основна смяна ще даде опция произнасянето да е главно по документи и единствено при нужда да се прави клиничен обзор и да се желаят спомагателни проучвания и съвещания със експерти. Ще се анулира и доскорошен текст, че освидетелстване на лица могат да желаят застрахователи и застраховани лица.

Омбудсманът Мая Манолова желае промени в закона, които засягат миньорите в закриващи се рудници. Според нея измененията са огромна неправда, тъй като постановат хора с 25-годишен стаж като миньори да работят още 10 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР