Със синовна благодарност към Бога и молитвена памет и поклон

...
Със синовна благодарност към Бога и молитвена памет и поклон
Коментари Харесай

Патриарх Неофит на 3 март: Молитвите ни трябва да са с лишените от великия дар на свободата

Със синовна признателност към Бога и молитвена памет и реверанс пред всички герои на българската независимост означаваме и тази година - в - празника на Освобождението на свидното ни родно място от вековното иноверно робство. Това декларира Негово Светейшество българският патриарх Неофит в своето послание за Деня на Освобождението на България.

" Прекланяме се пред Божия промисъл за православния ни народ и пред величието на подвига на всички тези, които са отдали себе си в жертва за нас и за свободата ни, и свидетелстваме още един път признателността си към тях. Подвигът им и тяхната всеотдайност и през днешния ден ни задължават високо да ценим, свято да пазим и с цената на всичко да отстояваме великия подарък на свободата, като градим сегашното и бъдещето на страната ни с ясно схващане за отговорността ни пред поколенията, правилно следвайки заветите на преподобния Паисий Хилендарски и на всички колоси на свободния православен български дух ", показва патриархът.
 Гълъб Донев от Шипка: И през днешния ден Родината ни има потребност от своите опълченци
Гълъб Донев от Шипка: И през днешния ден Родината ни има потребност от своите опълченци

Пред паметника на Незнайния войник в София бе издигнато националното знаме

Той напомня, че единствено преди броени дни отбелязахме, йеродякон Игнатий - Васил Левски. Паметта ни за него и всички наши предшественици, които отказваха да се помиряват с робската орис, ни напомня за следващ път, че нашата независимост не ни е дадена безплатно, само че е резултат от дългогодишни, целенасочени и саможертвени старания за извоюването на онази независимост и самостоятелност - по едно и също време политическа и духовна, които в хилядолетната си славна, само че и превратна история, народът ни постоянно е ценил като най-висш подарък от Всеподателя и най-скъпо свое притежание, акцентира патриарх Неофит.

" Днес, при започване на третото християнско хилядолетие, когато с болежка и мъка сме очевидци на нови опити за отнемане на страни и нации от този популярен подарък на свободата, ние с още по-голяма мощ осъзнаваме полезността и смисъла й и сме призовани към още по-усърдно удостоверение за свободата като безвъзвратен детайл от достолепието на самия човек, към още повече старания за запазване на това велико човешко притежание. Като християни помним и знаем, че всеки човек се ражда богоòбразен, а затова и свободен, тъй като сътвореният по Божи облик човек е предопределен за богоуподобяване, което е смисълът и последната цел на човешкото битие, и което е немислимо в изискванията на каквото и да било иго и взаимозависимост ".
 С празнувания в цялата страна означаваме 145 години от Освобождението на България
С празнувания в цялата страна означаваме 145 години от Освобождението на България

На 3 март 1878г. е подписан Санстефанският предварителен (предварителен) кротичък контракт сред Руската империя и Османската империя

Ето за какво и мислите и молитвите ни би трябвало да бъдат освен с тези, които са извоювали българската независимост, само че и с всички, които по един или различен метод, под една или друга форма, не престават да живеят лишени от великия подарък на свободата . Да молим Всещедрия Бог да им дарува този Свой единствен по величието и смисъла си подарък, тъй че в този свят никой и в никакъв случай повече да не живее в иго и взаимозависимост. Вярно следвайки Завета на единствения възвишен Учител и Наставник, Господ Иисус Христос, светата Църква и през днешния ден се моли за обективен мир и снизхождение сред всички индивиди по целия свят (срв. Лука 2:14), за същинска независимост и пълноправие на всяко човешко създание.

Божият мир и Неговата велика благосклонност и щедрости да бъдат с всички нас!

Честит и блажен празник на българската независимост и самостоятелност! "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР