Със символична жива верига десетки протестираха срещу предвиденото демонтиране на

...
Със символична жива верига десетки протестираха срещу предвиденото демонтиране на
Коментари Харесай

Десетки протестираха срещу демонтирането на паметника "1300 години България"

Със алегорична жива верига десетки стачкуваха против плануваното разглобяване на паметника " 1300 години България " пред Националния замък на културата. Столичната община към момента не е оповестила съответната дата за премахването на монумента, само че по думите на кмета на кмета на София Йорданка Фандъкова това ще бъде направено през сегашния летен сезон.

Първоначално митингът трябваше да се състои на 20 юни, само че тогава се събраха малко хора. За сметка на това през днешния ден пристигнаха задоволително бранители на паметника, с цел да могат да го обкръжат от всички страни. На протестиращите бяха раздавани плакати с надписи " Тоз, който падне в пердах за независимост, той не умира ", " Ние сме във времето и времето е в нас " и " Върви народе възродени ". Същите текстове са били изписани върху плочите на творбата на Валентин Старчев.


© Веселин Николов

Символичната жива верига

Според тях демонтирането на паметника било " безчовечие против историята ", сходно на унищожаването на историческите монументи от бойци на " Ислямска страна ". Основният претекст за недоволството им против решението на Столичната община е, че съгласно тях няма действителна причина за премахването на монумента. Като спомагателен мотив, които някои от тях акцентираха, е че към момента няма план за " каквото и да било, което да бъде построено на мястото на " 1300 години България ".

Със свое решение от 2014 година Столичният общински съвет дефинира демонтирането на паметника, като на негово място да бъде възобновен мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Според доста от протестиращите този мемориал не е бил на същото място, на което сега се извисява 35-метровата творба на Старчев.


© Веселин Николов

Символичната жива верига
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР