Със силната си ангажираност и подкрепа за страните от Западните

...
Със силната си ангажираност и подкрепа за страните от Западните
Коментари Харесай

Захариева: В разгара на кризата с COVID-19 ЕС показа успешна политика към Западните Балкани

Със мощната си ангажираност и поддръжка за страните от Западните Балкани в разгара на рецесията с ковид Европейският съюз реализира триумф в политиката си на приобщаване и разширение.  
 
Това разяснява вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка състоялата се виртуална Среща на върха „ Европейски съюз – Западни Балкани “ в границите на хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Екатерина Захариева бе главен представител през днешния ден във видеоконференция на тематика „ Западните Балкани и Европейски Съюз по време на COVID-19 “, проведена от Европейския съвет за външна политика и фондация „ Конрад Аденауер “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

 
„ Загребската Среща на върха се състоя. Декларацията, която беше утвърдена, и оповестените пакети от помощи, демонстрират, че Западните Балкани и тематиката за разширението са още в дневния ред на Европейския съюз “, сподели Екатерина Захариева. Тя напомни и приноса на България, за която европейската интеграция на Западните Балкани е един от главните външнополитически цели, застъпен и по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година

 
Екатерина Захариева изрази вяра, че резултатите от виртуалната Среща на върха в Загреб в този момент ще дадат мощен отзив измежду жителите на 6-те страни. „ Тази виртуална среща на върха сподели ясно и в този момент, че Европейски Съюз не ги е изоставил, че се грижи за тях. Обявени бяха финансови пакети в размер на 3,3 милиарда евро. Само за Западните Балкани Европейски Съюз отвори зелен кулоар за товарен превоз, включи страните в общите си европейски поръчки и във всички европейски начинания за създаване на ваксини “, акцентира външният ни министър. 
 
България също дава своя принос в общото изпитание . Днес държавното управление ни отпусна 636 150 лева филантропична помощ за 12 страни от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на Европейски Съюз. С тези средства ще бъдат купени защитни медицински консумативи и пакети с трайни хранителни артикули, в това число за 6-те страни от Западните Балкани. До момента страната ни е дарила 100 защитни костюми за многократна приложимост на Република Северна Македония, както и 132 броя на медицинските центрове в градовете от Западните околности в Сърбия. С полети, проведени от България, бяха репатрирани и жители на страните от Западните Балкани.

 
„ Европейският съюз е най-големият донор на страните от Западните Балкани и е добре това да бъде прието. Ако погледнем статистиката, Европейски Съюз постоянно е бил този, който се е притичвал на помощ на страните в този район безусловно безкористно “, сподели другият главен участник в полемиката - ръководителят на Представителството на Европейската комисия в Загреб Огнян Златев. Той акцентира, че на видеоконферентната Среща на върха в Загреб особено е била откроена ролята в процеса на евроинтеграция на Западните Балкани и на Софийската среща на върха през май 2018 г. 
 
По време на полемиката бе разисквана и тематиката за изхода от рецесията с ковид и по какъв начин тя ще се отрази на геополитиката. Според Екатер
ина Захариева страните в Европейски Съюз,  в това число тези, където има евроскептична вълна, в този момент по-ясно схващат, че е по-добре да сме дружно, да се поддържаме, вместо всеки самичък да взема решение проблемите. „ Ако си научим уроците и си вземем поучения от това, което сме разбрали в този момент, Европейски Съюз може да излезе по-силен от рецесията от позиция на връщане на основни производства на територията на съюза, на обезпечаване на средства за основни медицински проучвания “, съобщи Екатерина Захариева.

 
На въпрос за въздействието на рецесията с ковид върху българската кандидатура за участие в Еврозоната Екатерина Захариева акцентира, че българското държавно управление и Българска народна банка са изпълнили проекта и изрази вяра скоро страната ни да бъде призната по едно и също време в чакалнята на Еврозоната и в банковия съюз . „ Трябваше да се случи рецесия от подобен мащаб, която е обвързвана освен със здравето на хората, само че и с провокации за стопанската система, с цел да стане ясно какво значи да си в Еврозоната с финансовата поддръжка и механизми, с които тя разполага “, сподели външният ни министър.
 
По отношение на бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Китай, Екатерина Захариева предвижда, че рецесията ще подтикне Европейски Съюз да построи своя лична тактика с Китай. „ Европейски Съюз откликна и оказа помощ на Китай при започване на пандемията. Пекин също оказа помощ на Европейски Съюз. Помощта постоянно е добре пристигнала отвред, само че е добре тя да не се употребява за агитация и за геополитически цели, още повече, когато става въпрос за здравето на популацията “, съобщи Екатерина Захариева.
 
Видеоконференцията бе първата от серия онлайн-интерактивни диалози, проведени от Европейския съвет за външна политика и фондация „ Конрад Аденауер “ във връзка световното отражение на пандемията с ковид.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР