Със сигурност всеки от нас си има своята любима Мис

...
Със сигурност всеки от нас си има своята любима Мис
Коментари Харесай

„Народен тип момиче с изразителни очи“: коя е първата Мис България?

Със сигурност всеки от нас си има своята обичана Мис България. През годините хубостта на българската жена ни е карала нееднократно да се гордеем. А знаете ли коя е първата носителка на купата Мис България и по кое време се е случило това?

Тя е освен красива, само че и образована и от видно семейство. Името ѝ е Люба Йоцова и е родена през 1907 година във Враца. Прадядо ѝ е първият български посланик Иван Замбин, а татко ѝ и брат ѝ са търговци.
 Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта  Шест места в България с тайнствени митове за любовта
Люба приключва Френския лицей в Русе и приказва френски и немски език. По-късно заживява в София, като се омъжва за правист и се отдава на грижите за фамилията си и благотворителна активност. А преди да стане майка и брачна половинка, става първата Мис България в историята.
                             

Когато в Париж се провежда интернационален конкурс за хубост, над 20 страни в Европа получават предложение да изпратят своя представителка. Българите имат предпочитание да вземат участие, макар че женски сдружения се афишират срещу сходно представление.

Все отново подборът на претендентки стартира и всевъзможни дами сред 16 и 25 години, които не са омъжени, изпращали фотоси до тогавашния вестник „ Зора “. Журито било с ръководител проф. Асен Златаров, а измежду членовете имало видни хора на изкуството и интелектуалци.



Почти 200 дами изпращат своите фотоси, от които онлайн пред журито се явяват едвам 32.

На 30 януари 1929 година в в Градското казино в София се организира първият конкурс „ Мис България “. Това, което журито търси в най-видната родна хубавица, е: „ По-народен вид момиче, със стройна фигура, красива глава и изразителни очи. “

Така Люба Йоцова е определена за първата най-красива българка, като на второ и трето място се подреждат надлежно пловдивчанката Нора Трифонова и Радка Станишева от Кукуш.



Оказва се, че и първият български конкурс за хубост не минава без разногласия, подозрения и спекулации, че бащата на Люба ѝ е купил купата, или някой различен е ходатайствал за нея. Конкурентен вестник на „ Зора “ на име „ Утро “ даже взема решение да провежда различен конкурс, наименуван „ Мис Балкания “.

Въпреки всичко хубостта и заслугата на Люба да завоюва купата остават неоспорими.

► 

След успеха младата жена става рекламно лице на уреди за къдрене на коса , а цигарена фабрика пуска папироси с нейна фотография на кутията. Популярността ѝ и обожанието на българите са толкоз огромни, че в изчезналия през днешния ден ресторант „ Юнион палас “ е пуснат сладолед „ Люба “ и нов парфюм е кръстен на нейно име. Затрупват я с дарове от цялата страна, както и с най-качествени за времето си облекла и козметични артикули.

Люба Йоцова взе участие и в първия конкурс за хубост „ Мис Европа “ в Париж на 7 февруари 1929 година, където се съревновава с претендентки единствено от още 16 страни. Победителка става Мис Унгария. Люба получава покана да взе участие в състезанието „ Мис Вселена “ в Америка, само че отхвърля да се яви.

Майка на две деца, наследник и щерка, Люба Йоцова умира през 1989 година

А коя е най-новата „ Мис Свят България ", вижте във видеото от " Събуди се " горе.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР