Със сигурност сте виждали египетския кръст, дори да не знаете

...
Със сигурност сте виждали египетския кръст, дори да не знаете
Коментари Харесай

Анх: Египетският кръст - ключ към живота

Със сигурност сте виждали египетския кръст, даже да не знаете името му. Анх в действителност съставлява египетски писмен знак, чието значение е " живот ". Затова и назовават Анх ключ към живота.
Произход на признака
Една от известните теории за произхода на признака е на египтолога Е.А. Уолис Бъдж. Според нея Анх произлиза от  закопчалката на колана на богинята Изида  и се свързва със признака tyet, именуван още Възел на Изида. Възелът на Изида е параден пояс, който съставлява женските гениталии и се ввързва се с плодородието.

В Древен Египет са поставяли Анх върху устните на мъртвите царе, тъй като съгласно вярванията по това време гибелта не е била край, а  преход и начало на отвъдния живот . За египтяните Анх се е свързвал с безсмъртието. 

Любопитно : Мнозина назовават Анх " истинският " кръст. Смята се, че огромна част от сходните религиозни знаци са заимствани от него.

Друго забавно тълкувание на египетския кръст се свързва с мъжкото и женското и неразривната връзка посред им. Смята се, че долната част на кръста показва мъжките полови органи, кръгът в горната част символизира женската вътрешност. Заедно,  свързани, те са ключът към живота .

Освен това Анх е ключът, с който се отваря вратата към Света на мъртвите.

В Древен Египет хората са носели  Анх като талисман . Талисманите са били като връзка с боговете. Освен че са символизирали живота, те са били предлагани като блага на мъртвите, които да отнесат в отвъдния живот.

 анх, анкх

 
Анх като амулет
Най-често Анх е носен като амулет, направен от  метал . Можете да го сложите на  ключодържател , с цел да е постоянно с вас и да ви носи шанс. Смята се, че египетският кръст ще пази и вас, и дома ви и няма да разреши на зли сили да влязат в него.

Смята се, че признакът, изрисуван върху стъкло, се носи здраве и срещу уроки на шията или като част от друго украшение.

Може да сложите Анх за  предотвратяване на дома , като изберете малко по-голям талисман, направен от глина или дърво. Ако вярвате в защитните сили на този знак, или който и да е различен, най-добре избирайте амулети от  естествени материали  и избягвайте пластмасовите. 
Преоткрийте себе си с Анх
Ако имате опит с медитацията, може би сте опитвали да включите в практиката си различни  " магични " знаци.  Може да употребявате Анх, с цел да опознаете себе си още по-добре. Ключът ще отключи всички затворени порти. 

Заемете медитативна поза. Затворете очи и доближете Анх към Третото око. Представете си формата му и по какъв начин съзнанието и цялата ви сила минава през кръга от горната страна. Оставете съзнанието си свободно, без да го насочвате. В края на медитацията оставете кръста на земята, отворете очи и пробвайте да си припомните и тълкувате всичко, което е минало през мозъка ви.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР