Със сигурност сте чували за хора, които, по една или

...
Със сигурност сте чували за хора, които, по една или
Коментари Харесай

Откриха защо суперстолетниците живеят толкова дълго

Със сигурност сте чували за хора, които, по една или друга причина, съумяват да доживеят до дълбока напреднала възраст – до 110, че и повече години. Каква е тяхната загадка? Учени от института Рикен в Япония считат, че са я разкрили.

„ Успеем ли да открием връзката сред имунната система, стареенето и дълголетието, ще спомогнем и за увеличение продължителността на живота “, разяснява Косуке Хашимото, ръководителят на единственото по рода си проучване.

Както знаете, колкото повече остаряваме, толкоз по-голям е рискът от рак и други заболявания, застрашаващи живота ни. Причината е, че имунните Т-клетки в тялото ни, които унищожават микроби и вируси, понижават. В телата на суперстолетниците обаче те се срещат в обилие.

В рамките на изследването екипът на Хашимото се взима кръвни проби от седем суперстолетници и проучва техните имунни кафези. Впоследствие ги съпоставя с кръвта на други петима души на възраст 50-80 година, подбрани на инцидентен принцип.

Оказва се, че „ имунната система на суперстолетниците може да даде отбрана против вирусни инфекции и развиване на тумори, осигурявайки извънредно дългоденствие - означи Хашимото. – А това от своя страна изяснява за какво в множеството случаи суперстолетниците прекарват по-голямата част от живота си в положително здраве. "

Изследователите откриват също по този начин, че CD4+, необикновен тип T-клетки, се срещат до 5 пъти повече у суперстолетниците, в сравнение с у по-младите от тях участници. Не е ясно за какво и по какъв начин това удължава живота.

" С напредъка на възрастта съставът на тези Т-клетки се променя - разяснява Хашимото. - Въпреки че  имунните кафези у суперстолетниците да не са в детайли изследвани, имунната им система безспорно е съхранила способността си да се бори с инфекциите и рака. "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР