Със сигурност РСМ ще включи българите в своята конституция. Въпросът

...
Със сигурност РСМ ще включи българите в своята конституция. Въпросът
Коментари Харесай

Марин Райков: Със сигурност Северна Македония ще включи българите в конституцията си

Със сигурност РСМ ще включи българите в своята конституция. Въпросът е за какво това би трябвало да е обект на договаряния, то би трябвало да стане от единствено себе си.

Това сподели българският дипломат във Англия Марин Райков по време на конференция на тематика: " Европейска вероятност за добросъседските връзки сред Република България и Република Северна Македония " под патронажа на президента Румен Радев.

В интерес на България и нашите съдружници е РСМ да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз. България обаче има претенции, които са обективни.Тя не изнудва Скопие, както настояват някои публични лица там. Няма причина да изнудваме РСМ. Нелепо е да се дефинира като изнудване слагането на условия за започването на договарянията. България не блокира процеса. Тя има упования в преговорната рамка да бъдат заложени избрани нейни претенции. Нашите партньорски полемики не са с РСМ, а с това, че някои от страните членки на Европейски Съюз не одобряват българските претенции и попречват постигането на консенсус. Този напън по отношение на нас не дава отговор на полезностите на Европейски Съюз. Той даже би бил контрапродуктивен, тъй като РСМ не поставя никакви старания за промени. Тези, които не схващат позицията ни, носят отговорност за тези неналичия и бъдещите демократични дефицити, безапелационен бе Райков.

В връзките сред РСМ и България не участват малцинствени въпроси. Ние приказваме за държавотворен народ. Неговото включване в конституцията ще му даде освен достолепие, само че и правни принадлежности да пази правата си. Не познавам политик, който да може аргументирано да ми изясни за какво българският народ не може да бъде пълноправен на останалите в РСМ, акцентира той.

За нас е значима общата история, реабилитацията на жертвите, завършек на говора на омразата и завършек на претенциите за основаване на малцинство. Нито декларацията 1999 година, нито договорът от 2017 година не се съблюдават. Още по-лошо - главната опозиционна мощ, антиевропейската партия -ДПМНЕ, която като връх на цинизма си е поставила четирите букви, дава обещание, че ще пристигна на власт. За нас е доста значимо проблемите основани от югославското завещание да бъдат решавани на европейско равнище. Това е повода, заради която ние държим, в преговорната рамка да залегнат тези детайли, на които държим.

Договорите би трябвало да се извършват, това би трябвало да е пределно ясно за нашите скъпи другари в Скопие. В демократичните страни интернационалните съглашения са източник на вътрешното право. Неспазването на договорите с България слага под подозрение върховенството на правото в нашата съседска страна. Манипулацията на историята е част от югославския македонизъм, добави още Райков.

Източник: 24 часа

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР