Със сигурност процентът на увеличение на пенсиите ще бъде по-висок

...
Със сигурност процентът на увеличение на пенсиите ще бъде по-висок
Коментари Харесай

Планират се две увеличения на пенсиите - през юли и октомври |

Със сигурност процентът на нарастване на пенсиите ще бъде по-висок от 6.1%.  Ако прилагаме член 100 от КСО, се получават 6.1%, само че с тях ние сме наясно, че никога не компенсираме отпадането на 60 лева коронавирус добавката, както и растежа на инфлацията. Затова, сигурно нарастването ще бъде над 10%.  От 1 октомври се планува и второ нарастване, което да компенсира разликата сред старите и новите пенсии.

Това съобщи министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков пред Нова ТВ. 

Относно пенсиите той разяснява, че по време на предишни държавни управления е имало години, в които те изобщо не са били осъвременявани.



Социалният министър разяснява още, че в случай че зависи от него, то минималната работна заплата е щяла да бъде много по-висока от настоящето ѝ равнище - 710 лв.. " Работим върху нов механизъм за нейното установяване, с цел да може тя към този момент да не зависи от редица субективни фактори. Към момента вършим калкулации върху минимална работна заплата от 770 лева, само че към момента не срещаме схващане от страна на финансовото министерство ", добави Гьоков.

По думите му се одобри като казус в една календарна година да имаме две нараствания на минималната заплата.

Социалният министър разяснява още, че чака до актуализацията на бюджета да реализират единодушие.

След изговаряне от страна на финансовото министерство би трябвало да се мине и през полемика с съдружните сътрудници, както и със синдикатите, които обичайно утвърждават, а работодателите са срещу. " Аз се надявам, в случай че създадем положителни сметки, за актуализацията да имаме единодушие и от двете страни по тази причина ", добави министърът на труда и обществената политика.

" Аз настоявам, че обществените служащи ще получат нарастване на заплатите си, тъй като ние в общественото министерство вършим планове и ще създадем допустимо това нарастване. Говорим най-малко за 10% увеличение на заплатите, което да регистрира инфлацията насъбрана през миналата година, както и при започване на тази ", сподели още той.

Гьоков разяснява, че по отношение на тези обществени служащи, които са по общините мисли, че " съответните кметове би трябвало да помислят за тяхното заплащане+. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР