Със сигурност поне веднъж в живота си всеки православен християнин

...
Със сигурност поне веднъж в живота си всеки православен християнин
Коментари Харесай

Правила за съхранение на православни икони

Със сигурност най-малко един път в живота си всеки православен християнин се чуди по какъв начин вярно да съхранява у дома. Имайки личен иконостас вкъщи, желаеме да поддържаме изображенията в положително положение и вероятно да ги предадем на децата си. В църквите въпросът за сигурността също е значим - огромен поток от хора, сажди от свещи и температурни спадове могат да повлияят отрицателно на изображенията на иконите. Нека се опитаме да разберем по какъв начин да ги запазим в подобаваща форма.

Набор от правила на експерти от Хуманитарния университет „ Свети Тихон “

В Департамента по реституция на Университета за св. Тихон за филантропични науки са създадени специфични правила за предпазване на икони. Те са подобаващи както за храмови светилища, по този начин и за такива, употребявани вкъщи. Говорим за изображения, които са рисувани с бои върху платно, дърво или други материали - те са тези, които са най-податливи на утежняване. Отпечатаните изображения, отпечатани на принтери, изискват по-малко специфични условия за предпазване.

От целия лист с правила могат да се разграничат главните:

• Ако е допустимо, по-добре е да държите изображението в специфични стъклени витрини, които ще го предпазят от отрицателни външни фактори.

• Не закачайте и не поставяйте изображението покрай източник на топлота, защото високата температура ще изсуши и ще деформира дървото.

• Пряката слънчева светлина би трябвало да се заобикаля да пада непосредствено върху изображението.

• Прахът и незначителната нечистотия не би трябвало да се избърсват с парцал, а деликатно да се отърсват със специфична четка.

• Необходимо е да се съхраняват икони в стая с оптимални параметри на въздуха (температура 18-22 градуса, мокрота 50-65%).

• Не би трябвало да избърсвате или размазвате повърхността на изображението с каквито и да е субстанции или съединения (включително осветени), защото те могат да влязат в химическа реакция с боите и да скапват изображението.

• Ако имате огромен свещник с доста свещи, иконата би трябвало да бъде сложена допустимо най-далеч от огъня.

Ако планирате да дадете изображението за възобновяване, най-добре е да го поставите хоризонтално с изображението нагоре и да изключите механичния контакт (например поставете го в кутия). Всякакви възстановителни работи би трябвало да се правят единствено от професионално подготвени експерти, които имат документални доказателства за своето обучение.

Спазването на такива много елементарни и разумни правила ще помогне да се запазят православните икони в добър тип в продължение на доста години, без да се губи качеството на боята и яркостта на изображенията.

Източник:

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР