Със сигурност към този момент сме най-близо до избори от

...
Със сигурност към този момент сме най-близо до избори от
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Без подкрепата на ГЕРБ и ДПС няма как да има реализиране на втория мандат

Със сигурност към този миг сме най-близо до избори от целия преговорен развой. От позицията на Мария Габриел и от тази на Пеевски, излиза наяве, че мандатът на ПП-ДБ няма да бъде подсилен, както и третият.

Това съобщи в ефира на Нова телевизия политологът Димитър Ганев от " Тренд ".

" Нека да създадем някаква спогодба. Предвид тази динамичност и непрестанно превръщане на 180 градуса в тези няколко седмици, всичко е предпоследно. Може и това да се окаже такова. Утре ще получим отговор ", сподели той.

" Официално вътрешният министър е взривил договарянията. ПП-ДБ са желали промяната. Дали това е точната причина или нещо друго, можем единствено да гадаем. Нека да чуем какво ще кажат ПП-ДБ по тематиката, чакам да приказват и те ", съобщи политологът Светлин Тачев, който също бе в студиото.

По думите му тогава ще стане ясно погребваме ли това държавно управление или не.

" Без поддръжката на ГЕРБ и Движение за права и свободи няма по какъв начин да има осъществяване на втория мандат. " Възраждане " е другият възможен сътрудник и това е безусловно невероятно. ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " имат болшинство, наложително един от тези играчи би трябвало да взе участие в кабинет, другояче няма по какъв начин да има болшинство. " Възраждане " желаят избори, другите две се оповестиха срещу останалите мандати, т.е. отиваме на избори ", сподели Ганев.

По думите му е забавно на кого ще бъде връчен третият мандат.

" Радев постоянно пазеше полето си в ляво, давайки третия мандат на Българска социалистическа партия, макар че беше ясно, че няма да съумеят да създадат държавно управление. Интересно е по какъв начин ще действа този път ", съобщи Ганев.

Според Тачев всичко завършва още с края на първия мандат.

" Ако нещо се случва, то ще е в оставащите часове. Стигне ли се до трети мандат, там към този момент сюжетът ще е прекомерно необикновен ", счита той.

" Самата Нинова желае предварителни избори, " Възраждане " желаят предварителни избори. Просто няма по какъв начин да се случи с третия мандат ", добави Тачев.

" Първоначалната спогодба за ротацията бе тя да е техническа. След оферти меморандум и съдружно съглашение, с този състав, който видяхме, че се разисква, в действителност този механически въпрос стана строго политически.

Един път имахме държавно управление, което можехме да назовем експертно, като се изключи едно-две лица, да вземем за пример Асен Василев. След ротацията обаче щеше да има към този момент съдружно държавно управление, в което щяха да влязат политически лица и от другата мощ - ГЕРБ-СДС ", изясни Ганев.

" С този тежък политически въпрос двамата сътрудници не се оправиха ", заключи политологът.

Според Тачев това е била игра, в която всеки е вдигал залога непрекъснато, до момента в който се е стигнало досега, в който сме тръгнали на предварителни избори.

По думите му при бързи предварителни избори ПП-ДБ са в доста по-лоша обстановка. " Ако ГЕРБ-СДС влезе с по-добри позиции в идващия парламент, то отново ПП-ДБ ще са им нужни и не знам по какъв начин ще седнат още веднъж на договаряния. Това няма да се схване от гласоподавателите на ПП-ДБ ", сподели Тачев.

Според него обаче обстановката не е доста преференциална и за ГЕРБ-СДС, тъй като резултатът по-късно ще е нова политическа серпантина.

Според Ганев просто от опити за надиграване, обстановката е била изпусната.

" Натрупва се напрежение в договарянията, това е като в човешките връзки. Никой не е могъл да излезе от спиралата. Много неприятна акция ни чака, тъй като е забавно какво ще се приказва в нея ", счита той.

" Въпросът е какво ще се прави след 9-и юни, в случай че тогава са изборите ", сложи на масата проблема Ганев.

Според него няма отговор на този въпрос. По думите им " Възраждане " няма метод да успее да нападна първото място, само че в случай че има друга различна партия, тя може да го стори.

Политолозите считат, че ще имаме избори 2 в 1, само че и всяко друго решение би било пагубно и ще докара до Народно заседание с доста ниска легитимност.

" Задължително би трябвало да са 2 в 1. Никой няма да върви да гласоподава няколко следващи седмици. Ще има доста ниска легитимност ", съобщи Ганев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР