Със сигурност думата бежанци“ днес е една от най-споменаваните и

...
Със сигурност думата бежанци“ днес е една от най-споменаваните и
Коментари Харесай

Какво са дали бежанците и емигрантите на света

Със сигурност думата „ бежанци “ през днешния ден е една от най-споменаваните и провокира буйни полемики в целия свят. Ще погледнем на хората, напускащи страните си по една или друга причина, от различен ракурс, като забележим с какво са съдействали в историята бежанците и емигрантите:

1. Ако обичате люто, евентуално сте чували за соса срирача. Рецептата за чили соса срирача принадлежи на Дейвид Тран от Виетнам, който избягал от виетнамското държавно управление и потърсил политическо леговище в Съединени американски щати.

2. Знаете добре Стив Джобс. Геният, който е измислил джаджата, с която евентуално сега четете. А знаете ли, че биологичният му татко е сирийски бежанец, който отпътува за Съединени американски щати, с цел да продължи образованието си.

3. A контрацепцията? Абсолютно неефикасно нещо, нали? Изобретателят на противозачатъчното хапче Карл Джераси е роден в Австрия, само че пък е с български генезис и някои от летните си ваканции е прекарвал в България. Когато е на 16 години, Джераси и майка му отпътуват за Съединени американски щати, с цел да се спасят от нацистите.

4. За поничките какво ще кажете? М-м-м-м-м… Пустите тестени изкушения са се пръкнали с помощта на Адалф Левит – емигрант от царска Русия, който основава в Ню Йорк първата машина за понички.

5. Всички познаваме сладката сърничка Бамби, всички сме плакали за нея. Феликс Залтен, създателят на книгата за Бамби, е маджарин, живял във Виена, който през 1938 година заобикаля в Съединени американски щати.

6. Уайклиф Джайн е един от създателите на хип хоп триото „ Фюджийс “. Самото име на групата е абревиатура на refugee (бежанец). Самият Уайклиф е емигрант от Хаити, който се мести със семсйството си в Съединени американски щати.

7. Ще стане дума и за интернет. Именно с помощта на формула на емигрант от Нигерия компютрите са съумели да  се свържат в световна мрежа. Родителите на Филип Емигвали са нигерийски военни бежанци.

8. Преди соц революцията в Куба бащата на Глория Естефан е боен и телохранител на диктатора Фулхенсио Батиста. След като Фидел Кастро взема властта, фамилията на Глория Естефан заобикаля в Маями.

9. Алек Исигонис, бащата на автомобила „ Мини Купър “, заобикаля във Англия в края на войната сред Гърция и Турция през 1922 година

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР