Със сигурност българите ще имат ток, като въпросът е той

...
Със сигурност българите ще имат ток, като въпросът е той
Коментари Харесай

Петков: Хората ще имат ток, ще търсим резерви, за да няма голям скок на цените

Със сигурност българите ще имат ток, като въпросът е той да бъде на най-ниската допустима цена и, дори да има нарастване през март, ще се търсят запаси то да не бъде с мащабите, заложени в началото от КЕВР. Това съобщи пред публицисти в Брюксел министър председателят Кирил Петков.

По думите му мораториумът на цените на ток, вода и парно ще даде опция за разбор. „ Аз още не знам, да вземем за пример, дали цените на газа са на най-хубавото равнище, какво се случва с азерския газ – тези неща би трябвало да ги знаем. Най-лесно е било досега семействата да заплащат за всички проблеми “, изясни Петков.

Той акцентира, че в случай че анализът покаже риск от разбалансиране на системата, ще има промяна в края на март, само че „ не може без разбор и единствено тъй като някой е предложил, тъкмо през зимния сезон семействата да заплащат повече “.

Планът може да се забави, само че за да е прецизен

Планът за възобновяване и развиване е бил измежду обсъжданите в Брюксел тематики. „ Мисля, че ги зарадвахме и тях, че нашата задача да премахнем корупцията в България, която е една от огромните спирачки за проекта, е по-амбициозна и от това, на което те са се надявали “, означи Петков.

По думите му ще има промени в българското предложение за „ да помислим по най-хубавия метод за енергийната система “.
Снимка: bTV
„ Дори и да се забавим с 1-2-3 седмици повече, по-добре е да си свършим по-добре работата, веднъж ни се дават 10% от Брутният вътрешен продукт по този начин “, съобщи Петков.

Със Скопие: Първо общото, след това компромисите

Кирил Петков уточни, че обсъждал тематиката за Северна Македония с ръководителя на Европейска комисия, като е удостоверил позицията на нашата страна, която остава непроменена. По думите му разговорът със Скопие би трябвало да се надгради по линия на инфраструктурата, бизнеса и други значими тематики, за които да се ангажират работни групи от двете страни.

„ Има 65 млн. души на Балканите, само че сме се заградили и разделили и всеки приказва против другите. Ние сме с размера на Франция като пазар, а опциите, които сме осъществили като взаимна работа, са близки до минималното. Когато реториката стане „ Какво има за продобиване “, тогава ще стават по-добре полемиките за взаимни отстъпки по точките, които са ни значими – в това число и правата на българите в Македония, които не би трябвало да се усещат дискриминирани “, безапелационен беше министър председателят.

Той желае да организира среща по въпроса с новия македонски министър председател и петте работни групи да стартират съвещания на месечна база. Именно за този развой е и 6-месечния период, за който Петков по-рано приказва в разнообразни изявленията.

Премиерът изясни и какво чака на идния КСНС по тематиката с РСМ: „ Всички би трябвало да желаеме българските бизнеси да имат по-голям пазар, да има влакова линия, общ културен календар – аз не виждам минус, когато приказваме за тях “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР