Със сигнал срещу бизнесмена Христо Ковачки, отправен от разследващия сайт

...
Със сигнал срещу бизнесмена Христо Ковачки, отправен от разследващия сайт
Коментари Харесай

Комисията за ревизия на управлението се заема със сигнал срещу Ковачки |

Със сигнал против предприемача Христо Ковачки, насочен от проверяващия уебсайт „ Биволъ “, стартира работата си парламентарната Комисия за проверка на ръководството през последните 5 година Според журналиста Димитър Стоянов, въпросът е довел до ощетяване на хазната с към 30 000 000 евро , заяви БНР.

Според Димитър Стоянов ощетяването на фиска идва от потреблението на квотите въглеродни излъчвания, които не са платени, а са верифицирани от особено основана за задачата компания.

" Постъпателно стартира да верифицира отчетите на осем топлоцентрали. Всички тези топлоцентрали са свързани с господин Ковачки. В някои от тях той участва като съветник. За всички имаме съмнение, че е прикрит притежател ", уточни журналистът.

Компанията е акредитирана през 2019 година, а предходната година са открити нередности, изясни Ирена Бориславова от Службата по акредитация. Тя разгласи, че в процеса на оценяването са установени несъответствия с условията, които са отстранени.

От думите на Бориславова се разбра, че орган по верификация може да има всяка компания, което провокира замяна на реплики сред ръководителя на комисията Мая Манолова и участници в съвещанието, а БНР е записало следния разговор:

- Тоест, в случай че разбрахме вярно, всеки оператор може да си направи лаборатория, по-късно да си сътвори верифицираща компания и по този начин да дефинира количеството парникови газове.

- Прощавайте, че се включвам, само че не бих споделила, че би трябвало да вършиме подобен извод, не тъй като пазя някого.

- Аз синтезирам.

- Това е ваше мнение. Може да обобщавате, само че не внушавайте.

В хода на съвещанието бе подложен и въпросът дали в някои от централите, верифицирани от въпросната компания, не се изгаря нерегламентирано отпадък. Екоминистърът Асен Личев е подал документите до прокуратурата за следствие, само че директна връзка сред този случай и сигналът на Димитър Стоянов не може да бъде направена.

По-рано Личев изясни пред депутатите от комисията, че е предал документи, свързани с вноса на боклуци от Италия в България.  

" Една директорка в Министерството на околната среда и водите и един зам.-министър в Министерство на околната среда и водите нотифицират импорт на боклук, който по предопределение може да се третира единствено по два метода - или да се изгори, или да се депонира. От това пропукване България става една площадка за италианския отпадък ", сподели Асен Личев.

От Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ пък излязоха с позиция, в която показват, че постоянно се преценяват с българските и европейските процедури за годишно отчитане на излъчванията на въглероден диоксид и отчетите се ревизират годишно от самостоятелна институция.

От централата акцентират, че са вложили милиони евро през последните 10 година за понижаване на въглеродните излъчвания. Годишните доклади за излъчванията са тествани от верификатори, без никакви възражения от регулаторните органи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР