Със сертификат или не, влизащите в България през Румъния трябва

...
Със сертификат или не, влизащите в България през Румъния трябва
Коментари Харесай

Със сертификат или не: Задъжлителен PCR тест при влизане в Румъния

Със документ или не, влизащите в България през Румъния би трябвало наложително да имат PCR тест. Това следва от заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров от 8.10.2021 година, с която се дефинират новите правила за влизане в страната.
Според тях, защото Румъния минава в така наречен „ алена зона “ за България, идващите ще би трябвало да показват годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация или за преболедуване, по едно и също време с негативен резултат от PCR тест, изработен до 72 часа преди влизане в страната. Децата на възраст от 12 до 18 години се позволяват с негативен резултат PCR тест, изработен до 72 часа преди влизане в страната.
Хората, които при влизането си в страната покажат единствено един от документите (сертификат за имунизация или преболедуване), ще бъдат поставяни под карантина 10 дни. Тя може да отпадне, в случай че в границите на 24 часа бъде показан негативен резултат от PCR тест.
Същото важи и за тези, които нямат документ.
Кого "удря " заповедта?
Едва ли румънските туристи, които по време на дейния туристически сезон гладко минаваха границите, с цел да "захранят " локалния туризъм. Сезонът свърши и потокът секна. Потърпевши от министерската заповед са най-много българите, които имат бизнес с Румъния.
От румънска страна, с която имаме подписано съглашение за реципрочни ограничения, досега сходно условие няма, демонстрира информация в Ситуационния център на Външно министерство. Съседната страна ни е присъединила в страните с необикновен режим на прекосяване от 3 октомври, като алена зона, само че с цел да преминеш границите ѝ, документът е изцяло задоволителен. В този смисъл правилото за взаимност е подценен.
Вероятно претекстът са данните на Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите за заболеваемостта в Румъния, които демонстрират, че елементи от Северна и Западна Румъния са в тъмночервената зона. Според настоящите правила за пътешестване в Европейски Съюз могат да се наложат спомагателни условия за преминаващите граница.
Макар съгласно същите данни (към 7 октомври) в България към момента да няма тъмночервени зони, статистиката на Националния център по заразни и паразитни заболявания към 12 октомври демонстрира, че 7 области (днес към този момент 9) в страната към този момент са надхвърлили 500 на 100 000 души инфектирани на двуседмична база. Нищо не ни прави по-малко рискова за визити страна.
Освен това Европейска комисия е предоставила самостоятелност на страните при установяване на пропускателния им режим, т. е. детайл на задължителност на общоевропейско равнище няма.
Данни на Европейския център за надзор на болесттите демонстрират и че имунизационното покритие в Румъния е 36% против 25% у нас. Съседите изрично ни изпреварват откъм имунопрофилактика на медицинските служащи - при тях те са имунизирани на 90%, а у нас на 25%. В този смисъл извънредно незадоволителната отбрана и неработещите ограничения могат да обяснят предпазливостта на Министерство на здравеопазването.
Ако обърнем внимание на това до каква степен съответни са рестриктивните мерки вътре в страната, надали ще можем да оправдаем тази изключителна нерешителност за надвисналата откъм Румъния заплаха, тъй като у нас нищо не попречва разпространяването на инфекцията.

Правата на хората със документ
Едва ли е изненада, че немалка част от българите се имунизираха, с цел да имат свободата да пътуват. Особено тези от тях, които минават граници, тъй като работата им го изисква. Преди въвеждането на документите те бяха принудени да се тестват с PCR при всяко пътешестване (130 лева за бърз резултат), а в случай че, не дай Боже, им се наложи да усилят престоя си в чужбина с повече от 72 часа - да го създадат още веднъж (още 130 лева.) в границите на 24 часа при завръщането си в България, с цел да не бъдат карантинирани за 10 дни.
Новите ограничавания слагат под въпрос смисъла на документите, а мотивацията на неимунизираните стига до ново дъно. Ако макар че притежаваш документ за имунизация би трябвало да плащаш за PCR тест, с цел да си вършиш работата - за какво да го правиш? Нали сякаш хората, които са се имунизирали, подкрепят така наречен групов имунитет (с цялата конвенционалност на понятието в случая), каквито и да са били претекстовете им да го създадат. И какво право има да пречи на работата им власт, която не може да се оправи с пандемията за следващ път, питат засегнатите от мярката.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР