Със серия от публикации в Туитър Кастер Семеня намекна, че

...
Със серия от публикации в Туитър Кастер Семеня намекна, че
Коментари Харесай

Семеня сякаш е готова да развее белия флаг

Със серия от изявления в Туитър Кастер Семеня загатна, че поставя завършек на спортната си кариера в леката атлетика. 28-годишната южноафриканка стори това единствено ден откакто Спортният трибунал (CAS) в Лозана (Швейц) отхвърли жалбата ѝ против новото предписание на интернационалната асоциация (IAAF), задължаващо състезателките с хиперандрогенизъм да намаляват равнищата на тестостерон в организма си по медикаментозен път.

В сряда, когато CAS произнесе решението си, двукратната олимпийска и трикратна международна шампионка в бягането на 800 м популяризира публично изказване, в което заявява: " От десетилетие IAAF се пробва да ме забави, само че това в действителност ме прави по-силна. Решението на CAS няма да ме спре. Ще се изправя още един път и ще продължа да въодушевявам млади дами и спортисти в Южна Африка и по целия свят. "

В утринните часове на четвъртък обаче Семеня разгласява в обществената мрежа фотография на женска ръка върху бодлива тел с отпечатан върху нея текст: " Да знаеш по кое време да си тръгнеш е мъдрост. Да можеш да го направиш е храброст. Да си тръгнеш с високо вдигната глава е достолепие. "

Публикацията провокира вълна от стотици мнения, най-вече окуражаващи южноафриканката: " Никога не се предавай! " ; " Бори се до дъно! " ; " Моля те, не спирай, обичаме те, Мокгади! " (б.р. - рожденото име на Семеня); " Каквото и да решиш, имаш нашата поддръжка. Завинаги първенец! "

Въпреки поддръжката и апелите да размишления малко по-късно Кастер Семеня разгласява втори пост на персоналния си профил в Туитър, в който на локалния южноафрикански език сесото написа: " Мокгади е доста повече от плюшена играчка. Това съм аз и постоянно ще бъда такава. Аз завърших ".

Тъй като смяната в регламента на IAAF касае единствено състезателките в беговите дистанции от 400 м до една миля, Семеня има четири разновидността с изключение на преустановяване на кариерата: да смени дисциплината, да се подложи на медикаментозно намаление на тестостерона, да се състезава против мъже или да апелира решението на CAS пред швейцарски федерален съд в 30-дневен период.

Новото предписание публично ще влезе в действие идната сряда (8 май) и африканката към момента има право да взе участие в днешния първи за годината шампионат от Диамантената лига в Доха (Кат). Семеня е декларирана в листата за надпреварата на 800 м при дамите, като има огромна възможност това да се окаже последният старт в кариерата ѝ.

Вчера президентът на IAAF Себастиан Коу адмирира решението на CAS. Говорейки на конференция преди шампионата в Доха, английският лорд съобщи: " Смятам, че всичко е доста просто и кристално ясно за всяка интернационалната спортна федерация. В атлетиката има две класификации - по пол и по възраст. "

Коу отговори на още единствено един въпрос по тематиката, като съобщи, че IAAF няма да отсрочва въвеждането на новото предписание, макар че от CAS показаха " съществени терзания по отношение на бъдещото практическо приложение ".

 

Народоосвободителна въстаническа армия КАТЕГОРИЯ?

Бившата международна шампионка (Токио `91) и олимпийска сребърна медалистка (Сеул `88) в бягането на 10 000 м Лиз Макколган (Вбр) също поддържа решението на CAS. 54-годишната шотландка, чиято щерка Ейлиш Макколган се състезава на междинни и дълги дистанции, направи и нетрадиционно предложение към IAAF - да сътвори нова категория за дами с хиперандрогенизъм.

" Беше взето вярното решение - написа Маккоглан-старша в Туитър. - Ние се нуждаем от избавител за бъдещето на женския спорт. Това не е ориентирано към никого самостоятелно, само че дамите заслужават правото да се състезават. Има потребност от обособена категория. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР