Със сектор Енергетика започнаха първите работни срещи, които трябва да

...
Със сектор Енергетика започнаха първите работни срещи, които трябва да
Коментари Харесай

Марица Изток сближи позициите по преговорите за кабинет

Със бранш " Енергетика " започнаха първите работни срещи, които би трябвало да дефинират допирните точки сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Всички разисквани оферти ще бъдат систематизирани, оповестени и още веднъж разисквани. Още е прекомерно рано да се предвижда какво ще бъде записано в съдружното споазумение, съобщи Асен Василев от Политическа партия. След неколкочасов диалог стана ясно, че има консенсус по нуждата да се търси опция комплексът " Марица Изток " да бъде непокътнат допустимо най-дълго. Таско Ерменков, Драгомир Стойнев и Румен Овчаров представляваха Българска социалистическа партия на диалога и предложиха ТЕЦ-ът да продължи активността си, само че като въглищен. Ерменков настоя за преразглеждане на изискванията по Зелената договорка, които касаят страната ни. " Продължаваме промяната " желаят скоростно осъществяване на капиталовите планове, с цел да не останат хората от района без работа след затварянето на комплекса. Сред оживени разногласия специалистите се сплотиха към тезата да се договаря с Европейска комисия за удължение на живота на " Марица Изток ". Идеята е той да остане енергиен център със зелена сила и водород, само че и да се проучат опциите за запазване на въглероден диоксид с алтернатива да се продължи потреблението на локални въглища.

Българска социалистическа партия и Демократична България се оказаха съидейници в концепцията да се замразят краткотрайно цените за бита. Обсъден бе и разновидността до 200 киловатчаса месечно да са безвъзмездни за бедните консуматори. Левицата предлага от Нова година да се разшири съществуващата скица за енергийно подкрепяне. Асен Василев не се съгласи с предлагането на Българска социалистическа партия да се понижи на 9% Данък добавена стойност за енергоносителите, тъй като това щяло да вкара страната в " огромен филм ". Той разясни, че Политическа партия е срещу данъчната система да се пипа за краткосрочни цели и да замества общественото подкрепяне.

Помощ към компаниите поради скъпия ток беше измежду главните тематики на спор. От левицата предложиха сегашните обезщетения да бъдат продължени и след Нова година, да се ограничи износа като средство за угнетяване на цените и да се изземе част от свръхпечалбите на енергийни производители и търговци, които да се употребяват за компенсиране на ощетените от високите цени. Румен Овчаров посочи, че Българска социалистическа партия предлага не изземане, а облагане на свръхпечалбите. От Има Такъв Народ реагираха остро на концепцията. Значи не желаете да обложим американските централи, Ковачки и ръководителя на Движение за права и свободи, възмути се Овчаров. Той беше подсилен от Трайчо Трайков от Демократична България, който изясни, че това се ползва в други страни от Европейски Съюз като Испания. Очаквано Българска социалистическа партия отбрани плана АЕЦ " Белене ". Политическа партия и Има Такъв Народ обаче желаят седми блок в Козлодуй, а от Демократична България въобще не са уверени, че на България ѝ трябват нови нуклеарни мощности. Има Такъв Народ и Демократична България предложиха в бъдещия Министерски съвет да има вицепремиер по климата, междуведомствен съвет по " зелените " въпроси и да се направи разбор за възможното закриване на Българския енергиен холдинг или преструктурирането му.

Социалистите желаят и създаване на дълготрайна стратегия за стимулиране на потреблението на природен газ, както и превръщането на енергийната успеваемост в национална задача.

Като обща цел при първия кръг от договарянията бе записана и нулевата толерантност към корупцията. Беше контрактувано Българската банка за развиване да не се приватизира, а да основава взаимни артикули с Българската организация по експортно обезпечаване в помощ на дребните компании. В сходна тенденция са и мненията за това минималната заплата да се дефинира като % от междинната за страната, трудовите книжки най-накрая да се цифровизират, а таксата за боклук да се заплаща на правилото " замърсителят заплаща ".

Програми, почнали поради пандемията, като 60/40 евентуално ще бъдат продължени. Съгласие има и по това, че в администрацията отсега нататък никой не би трябвало да бъде назначен без конкурс.

Като общи тематики в бранш " Правосъдие " се обрисуваха промяна на прокуратурата и преосмислянето на фигурата на основния прокурор, трансформирането на Висшия правосъден съвет, премахването на профилирания съд и прокуратура и преструктуриране на Антикорупционната комисия.

Представителят на Българска социалистическа партия в диалозите за бранш " Транспорт " Крум Дончев настоя за напълно нов Закон за придвижването по пътищата. Левицата желае одит на съществуващата пътна инфраструктура и прехвърлянето на АПИ в Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. От партията упорстват още за самостоятелен одитиращ държавен орган, който да ревизира качеството на осъществяването на инфраструктурните планове, както и основаването на обединен надзорен орган на пътя. Българска социалистическа партия чака тактика за морския превоз, както и развиването на жп превоза да бъде измежду главните цели на страната.

Заради нещастието на автомагистрала " Струма " и пожара в старческия дом във Варненско така наречен вътрешна съпротива на Българска социалистическа партия анулира самодейността за присъствено съвещание на Националния съвет. Критиците на Корнелия Нинова желаят по-спешен конгрес и различен, а не водачът в оставка, да води договарянията за държавно управление.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР