Със съдействието на Гранична полиция продължава регулярното изследване на крайбрежните

...
Със съдействието на Гранична полиция продължава регулярното изследване на крайбрежните
Коментари Харесай

Стана ясно какво показват последните данни от мониторинга на Черно море

Със съдействието на Гранична полиция продължава регулярното проучване на крайбрежните води от бреговите пунктове. Резултатите не демонстрират замърсяване на морската околна среда, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Военният научноизследователски транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий “ (НИК 421) организира спомагателен мониторинг на водите на Черно море

Прогнозата за северозападната част на Черно море остава устойчиво удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна

На сателитните изображения не се следи замърсяване в изключителната икономическа зона на България

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обезпечава постоянно наблюдаване на положението на морските води след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка “, ситуиран на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано ръководство и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ " Н. Й. Вапцаров “, както и сателитно наблюдаване, не демонстрират замърсяване на българската акватория с евентуални замърсители в резултат на случая:

·         Прогнозата за северозападната част на Черно море до 20 юли се резервира устойчиво удобна, като евентуалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна.

·         На сателитните изображения не се следи замърсяване в изключителната икономическа зона на България.

·         Според данните няма терзания, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие.

Военният научноизследователски транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий “ (НИК 421) организира спомагателен мониторинг на водите на Черно море. От представители на Басейнова дирекция " Черноморски регион “ се правят пробонабирания от 23 точки. Корабът ще дебаркира на Морска гара – Бургас на 19 юли и по информация на " Пристанище Бургас “ ЕАД ще бъде отворен от 17 до 19 часа за искащите да го прегледат.

Със съдействието на Гранична полиция, Басейнова дирекция " Черноморски регион “ (БДЧР) и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителна агенция по околна среда наблюдават ежеседмично положението на черноморските води в три спомагателни пункта в бреговата зона – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. Министерство на околната среда и водите е в непрекъснат продан на информация с украинските, молдовските и румънските управляващи за евентуално замърсяване на водите в Черно море.

Според постъпилите в БДЧР данни от мониторинга на бреговите пунктове от пробите, взети на 10.07.2023 година, измерените стойности по индикатори нефтопродукти, полихлорирани бифенили, метали и пестициди във всички пунктове са под оптимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. Резултатът по индикатор цезий-137 за пункт Дуранкулак бряг е под границата на количествено установяване на метода, а данни за тритий към момента не са подготвени. Все още не са подготвени и резултатите по индикатори цезий-137 и тритий за пунктове Шабла бряг и Калиакра.

Постъпили резултати от проучване на проби, взети преди 10.07.2023 година:

·         стойностите от проучване на пробите, взети на 26.06.2023 година, по индикатори цезий-137 и тритий, са под границата на количествено установяване на метода;

·         за пробите, взети на 03.07.2023 година са постъпили резултати единствено за цезий-137 в пункт Дуранкулак бряг, като цената е под границата на количествено установяване на метода, а резултатите за пунктове Шабла бряг и Калиакра бряг към момента не са готови;

·         изследването на тритий и цезий-137 в пробите, взети на 27.06.2023 година от пунктове Дуранкулак, Шабла и Калиакра, демонстрира, че всички стойности са под границата на установяване на метода.

Предишни резултати от проучванията са оповестени в прессъобщенията на Министерство на околната среда и водите на 12 юли, 10 юли, 30 юни, 28 юни и 26 юни.

Министерство на околната среда и водите прави мониторинг и осведоми институциите, които носят отговорност за предварителната защита и отговора на откритите опасности. Актуална информация за резултатите от направените измервания се дава навреме на способените институции и обществеността.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР