Със 7:2 гласа Прокурорската колегия на ВСС взе решение да

...
Със 7:2 гласа Прокурорската колегия на ВСС взе решение да
Коментари Харесай

ВСС срещу Гешев: прокурорите не образуваха дисциплинарка на Борислав Сарафов

Със 7:2 гласа Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет взе решение да не образува дисциплинарно произвеждане на шефа на Национална следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов по направеното предложение от Иван Гешев.

Обсъждането бе на закрито заседание, като стана ясно единствено, че колегията афишира предлагането за неприемливо.

Главният прокурор, на който, макар че е в отпуска непрестанно му се постанова да работи (например - през вчерашния ден довнесе в Народно събрание спомагателни обстоятелства за делото против Бойко Борисов " Барселонагейт " ), през днешния ден отсъстваше.

На линия обаче бяха всички останали в Прокурорската гилдия - както шестимата, които подадоха предложение той да бъде освободен предварително, по този начин и трима - които обичайно гласоподават с него.

Засега не са обществени мотивити, с които Гешев искаше дисциплинарно наказване на Сарафов, както и кое тъкмо от вероятните по закон санкции желае (забележка, понижаване на заплатата, понижаване в сан, понижаване в служба, освобождаване служба като административен началник или зам.-административен началник или дисциплинарно уволняване, б.р.).
Кой кой е на " тепиха "
След дълъг мандат при Сотир Цацаров като зам.-главен прокурор (и острие на множеството " медийки " акции на прокуратурата от това време) Сарафов бе изработен шеф на Национална следствена служба, и надлежно - още веднъж зам.-главен прокурор. През ноември 2022 година той стартира втория си мандат като подобен.

Жесток спор с Иван Гешев породи след така наречен атентат против основния, в който следовател №1 първо го подлага на критика, че е подвел обществеността, потвърждавайки че возел и децата си, а след това стартира да прави отявлени изявления, че ще се проверява дали няма инсцениравка при " атентата ".

Накрая Сарафов стартира да прави откровени заявления, че Гешев живее без пари в станция на прокуратурата, че политиката е навлязла надълбоко в държавното обвиняване и пр. 

На собствен ред, още на първия си настъпателен брифинг - със скъсаната оставка и думите за " политическия отпадък " на 15 май, Гешев приказва за " плъх " в системата на прокуратурата. И упрекна Сарафов, че натискал да пишат заявления против него, както и че се месел да се приключи делото " Барселонагейт ", обвързвано с Бойко Борисов.

Той прикани Сарафов самичък да напусне " поради предателстото му ", а в случай че не желае - ще го предложи за дисциплинарно наказване.

Миналата сряда бе изработен опит точката с дисциплинарката да бъде импортирана като изключителна в дневния ред, само че болшинството в 10-членната прокурорска гилдия, което към този момент гласоподава против Гешев, не разреши тази неотложност.

Така се стигна до днешното решение.

Формулировката на първа точка в дневния ред гласеше:

" Предложение с рег. показател № ВСС-7460/16.05.2023 година по разказа на Висш съдебен съвет от Главния прокурор на Република България за формиране на дисциплинарно произвеждане за налагане на дисциплинарно наказване на Борислав Боби Сарафов – шеф на Национална следствена работа и заместител на основния прокурор по следствието. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР