Със 197 гласа за, 2 против и 3 въздържал се

...
Със 197 гласа за, 2 против и 3 въздържал се
Коментари Харесай

Съборът на БЛС даде мандат за подписване на анекса към Националния рамков договор

Със 197 гласа " за ", 2 " срещу " и 3 " въздържал се " делегатите на 76-ия ексклузивен Събор на Българския лекарски съюз одобриха и утвърдиха параметрите и изискванията, при които БЛС да подпише идния анекс към Националния рамков контракт за Медицински действия 2023-2025 година

Председателят на БЛС доктор Иван Маджаров означи, че с анекса се вкарват промени, които от една страна би трябвало да отговорят на упованията на обществото за разрешаването на разнообразни обществени проблеми, а от друга да поддържат нововъведенията и да са от изгода и за пациентите и лекарите.

" Една от значимите промени за пациентите е плануваният улеснен достъп до проучвания и диагностика ", сподели още доктор Маджаров и напомни, че напъните са ориентирани към улеснение достъпа до еднодневни процедури в лечебни заведения и диагностично-консултативни центрове, без да се постанова хоспитализация на пациента.

За ядрено-магнитен резонанс към този момент няма се постанова да чака с месеци, плануват заложените промени, а проучването ще се назначава от експертите в СИМП, както е и в този момент.

За първи път се вкарва " най-малък " и " оптимален " болничен престой в отговор на упованията на обществото за лекуването на инсулт. Вече пациентите с тежък инсулт няма да бъдат изписвани след 4-ия ден. За задачата е планувана опция за престой до 10 дни.

Проектът планува и забележителен растеж на цените за детско и майчино опазване на здравето. Продължава политиката с всяка последваща година за увеличение на финансирането на интензивните грижи.

В поддръжка на нововъведенията в медицината за първи път се предлага обособен ред отвън общия бюджет за роботизирана хирургия.

Лечението и следенето на онкологично заболели пациенти по клиничните пътеки и процедури ще бъде без ограничавания и се включва към дейностите, за които се дефинират индикативни стойности (като раждане и хемодиализа), заплащани от Централно управление на НЗОК. Освен това палиативните грижи за пациентите с онкологични болести стават 30 дни.

76-ият ексклузивен Събор на Български лекарски съюз одобри още годишния финансов доклад на БЛС за предходната година и бюджета на Съсловната организация за 2024 година. Делегатите гласоподаваха с електронни устройства, което се случва за следващ път на Събор на БЛС.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР