Със 191 гласа ЗА, нито един против и 33-ма въздържали

...
Със 191 гласа ЗА, нито един против и 33-ма въздържали
Коментари Харесай

Приеха механизма за търсене на наказателна отговорност и повече отчетност на главния прокурор на първо четене

Със 191 гласа ЗА, нито един срещу и 33-ма въздържали се Народното събрание одобри на първо четене механизма за търсене на наказателна отговорност и повече отчетност на основния прокурор.

ПГ на Костадин Костадинов гласоподава с „ въздържал се “ на измененията

В законопроекта на Министерски съвет се предлага въвеждането на длъжността проверяващ прокурор, който да може да ревизира обвинител номер едно и неговите заместници.

Разследващият прокурор ще може да бъде углавен арбитър, който ще бъде краткотрайно преназначаване на тази служба. Предвижда се той да бъде избиран от лист от съдии, които авансово са дали единодушието си да влизат в ролята на проверяващ прокурор планува законопроекта. Те би трябвало да дават отговор на няколко условия, най-малко 12 години стаж и най-малко 7 години опит с наказателни каузи.

Като мъчително настоящ дефинира законопроекта служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

„ Прокуратурата ще има достстъчен престиж. Твърде дълго време системата се управляваше на правилото „ тъга до безкрайност ”. И това води до нейния непосилен край “.

„ Надявам се да стартираме напълно скоро и сериозната работа по конституционни промени “, заяви  Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

„ Този закон на второ гласоподаване би трябвало да бъде гласуван по този начин, както е импортиран от Министерски съвет, с цел да е ясно, че това е законопроектът Зарков и той носи безусловно цялостна отговорност за този текст. Това, което виждаме сега, и това, което ще се случи през днешния ден в тази зала, е по какъв начин политическата целенасоченост побеждава над законосъобразността и над конституционосъобразността “, разяснява Радослав Чолаков от ГЕРБ. Той изясни на Георги Свиленски от Българска социалистическа партия, че кабинетът им с Кирил Петков е вкарал този закон в ПВУ и по тази причина той би трябвало да се одобри.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР