Със 172 гласа за“ народните представители решиха, че главният прокурор

...
Със 172 гласа за“ народните представители решиха, че главният прокурор
Коментари Харесай

Окончателно: Главният прокурор може да бъде махан с 13 гласа, а шефовете на ВКС и ВАС със 17

Със 172 гласа „ за “ народните представители взеха решение, че основният прокурор ще бъде освобождаван с 13 гласа от Пленума на Висш съдебен съвет, а шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд със 17 гласа. Българска социалистическа партия не е в залата. А „ Възраждане “ гласоподаваха с „ въздържал се “.

Досега обвинител №1 се избираше и освобождаваше с болшинство също от 17 гласа. В преходните разпореждания на правосъдния закон пък се планува, че при почнала процедура по освобождение на основния прокурор, ще бъде прибавен новия текст. Тоест за освобождението на Иван Гешев, за който стартира процедурата, ще бъде прибавен точно този текст.

Преди това с 210 гласа „ за “ и без спор депутатите одобриха механизма за следствие на основния прокурор. Българска социалистическа партия не е в залата.

Той планува, когато има сигнал против обвинител №1 той да бъде даван на шефа на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, който да го разпредели на прокурора по следствието на основния прокурор. Той ще с избира на инцидентен принцип от лист със съдии с сан на висши. След като се образува дело, различен арбитър, само че към този момент единствено Наказателната гилдия на Върховен касационен съд, също ще става прокурор, който ще управлява този по следствието.

И до момента в който по тази тема  нямаше никакви разногласия и беше ясно, че ще бъде гласувана, то далеч  не по този начин стоеше въпросът точно с избора и освобождението на тримата огромни.

Първо Рая Назарян от ГЕРБ предложи изборът и махането на основния прокурор да става с 13 гласа във Висш съдебен съвет, а за шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да е 17 гласа. Вчера тя направи предложение и за тях да са задоволителни 13 гласа, което беше посрещното с доста негативи и мнозина съзряха интервенция в съдийската общественост.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР