Със 17 гласа за и трима против ВСС прекрати процедурата

...
Със 17 гласа за и трима против ВСС прекрати процедурата
Коментари Харесай

Прекратиха процедурата по първото предложение за освобождаването на Гешев

Със 17 гласа „ за " и трима „ срещу " Висш съдебен съвет приключи процедурата по отстраняването на Иван Гешев по първото предложение, обвързвано с наличието на прословутия израелски специалист до мястото на гърмежа до кортежа на основния прокурор, оповестява " Нова телевизия ".

Прекратяването във връзка с това предложение стана, откакто шестимата кадровици, които го внесоха, през днешния ден го отдръпнаха. Те мотивираха отдръпването с разпореждане ма Софийската градска прокуратура, в което се споделя, че Иван Гешев не е направил закононарушение при допускането на израелския специалист до гърмежа по кортежа му. 

В дневния ред на Висш съдебен съвет остава второто предложение за премахване на основния прокурор, което е обвързвано с нарушение на Етичния кодекс на магистратите и по-конкретно репликата „ ясно е какъв е политическият отпадък в Народното събрание ". 

Според кадровиците законът не задължава шестимата да оповестяват обществено претекстовете за решението си. Въпреки това те споделиха за какво отдръпват предлагането. Прочели прокурорско разпореждане, в което се споделя, че Гешев не е направил закононарушение при допускането на израелския специалист до мястото на детонацията. Става дума за отхвърли на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно произвеждане по сигнал на съдружие БОЕЦ. 
Проверката на СГП посочила още, че непознатият експерт не е бил на самото място на престъпление, а дружно със заместник-директора на Национална следствена служба Ясен Тодоров и преводач стоели на към 20-30 м. Периметърът бил ограден със профилирана лента на Министерство на вътрешните работи, а самото място - с бяла линия на асфалта, изясни Гергана Мутафова от Висш съдебен съвет. 

Другото предложение на Висш съдебен съвет за предварително преустановяване мандата на Гешев остава на дневен ред. То е поради нарушаване за Етичния кодекс. Според новия правосъден министър Атанас Славов разглеждането на настояването може да отнеме дни. „ Все отново се надявам на стегната процедура, която да подсигурява правилата за безпристрастност и индиферентност ”, сподели той преди началото на съвещанието на Висш съдебен съвет.

Да хвърлят повече светлина за прочувственото положение на основния прокурор на съвещанието на Висш съдебен съвет пристигнаха шефът на Националното разследване Борислав Сарафов и заместникът му Ясен Тодоров. Пръв беше изслушан Тодоров. По думите му основният прокурор му споделил, че от момента на гърмежа против кортежа му не може да спи умерено.

" Сутринта на 15 май към 8:20 часа получих SMS в чат група, която е на основен прокурор и зам.-главни прокурори. Той гласеше, че всички заместник-главни прокурори се събират на оперативка с основния прокурор Иван Гешев в 9 часа. В 9:00 бях пред кабинета на Гешев, където тъкмо в този час с останалите зам.-главни прокурори влязохме вътре. Той ни посрещна и уточни кой къде да седне. Аз трябваше да седна насреща, като в профил до мен не трябваше да сяда никой. Седнахме всеки на посоченото място, след което той сподели, че ще пусне един запис, който е изработен на Йордан Стоев, посетил го предходния ден в дома му. Уточни, че има над 150 такива записа и пусна този запис. Записа го слушах 3-4 минути, след което станах, споделих, че не искам да чувам повече, и излязох. След този миг не съм се чувал с Гешев повече, не съм го и виждал до през днешния ден ”, съобщи Борислав Сарафов. Той уточни още, че отношението на основния прокурор към него било отрицателно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР