Със 161 гласа за, 56 против и 3 въздържали се

...
Със 161 гласа за, 56 против и 3 въздържали се
Коментари Харесай

Парламентът ратифицира споразумението със САЩ за ядрена мощност за АЕЦ Козлодуй

Със 161 гласа " за ", 56 " срещу " и 3 " въздържали се " Народното събрание ратифицира дефинитивно Законопроект за одобрение на Споразумението сред държавното управление на Република България и държавното управление на Съединените американски щати за съдействие по Проекта за създаване на нуклеарна мощ на площадката на АЕЦ " Козлодуй " и Ядрената стратегия за цивилен цели на Република България, подписано в София на 12 февруари тази година.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Има Такъв Народ поддържаха решението, а срещу бяха от " Възраждане " и Българска социалистическа партия, както и четирима самостоятелни депутати, съобщи БНР.

С решение на Народното събрание от 12 януари тази година и 18 декември предходната министърът на енергетиката бе длъжен да предприеме всички дейности да вземе позитивно решение за създаване на нова нуклеарна мощ с технология ей пи 1000- От опозицията остро подлагаха на критика плана на решение. Коста Стоянов от " Възраждане " съобщи, че това е една огромна кражба.

" Трябва да се съблюдава българското и европейското законодателство, част от което е Закона за публичните поръчки, а въпреки това, защото имаме съглашение, подписано със Съединени американски щати, няма да го съблюдаваме и ще може да го заобиколим. Това е обир ", съобщи Стоянов.

От Българска социалистическа партия прибавиха, че решението е срещу ползите на страната. Борислав Гуцанов и депутатът Румен Гечев.

" Имате ли морално право в тази обстановка на разпадащ се кабинет и болшинство да взимате сходно решение? ", попита Гуцанов.

" Ако компанията тръгне да банкрутира на първата или втората година и зареже планът с милиарди в Козлодуй, какво ще направи американското държавно управление, което е подписало съглашение? Това е все едно да се строи нова египетска пирамида на Антарктида ", разяснява Гечев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР