Със 157 гласа за“ и 57 – против“ парламентът подкрепи

...
Със 157 гласа за“ и 57 – против“ парламентът подкрепи
Коментари Харесай

Със 157 гласа „за“ и 57 „против“ парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО

Със 157 гласа „ за “ и 57 – „ срещу “ Народното събрание поддържа участието на Украйна в НАТО, след възобновяване на мира на нейна територия, осведоми Българска телеграфна агенция.

„ За “ бяха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, които са и вносители на декларацията. Против бяха от „ Възраждане “ и „ Българска социалистическа партия за България “.

В текста се споделя, че 49-ото Народно заседание декларира, че най-прекият и мечтан път за възобновяване на мира в Украйна, Черноморския район и Европа, е цялостното и неотложно непринудено отдръпване на Руската федерация отвън интернационално приетите граници на страните на всички наранени от нея суверенни страни.

Народното събрание изрично упорства за неотложно преустановяване на нуклеарния шантаж, както и на всички дейности на Руската федерация, в остро несъгласие с Устава на Организация на обединените нации, които съставляват най-сериозният удар против мира и благоденствието както на европейските, по този начин и на съветския народ; “  НОВО

Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е дълготраен и обективен мир.

За да бъде обезпечена способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народно събрание упорства институциите в България да не престават да ѝ оказват политическа, финансова, филантропична, военна, военно-техническа поддръжка до цялостното възобновяване на суверенитета ѝ в интернационално приетите граници, написа в документа. 

49-ото Народно събрание удостоверява цялостната си поддръжка за самостоятелната от външни фактори политика на НАТО на „ Отворени порти “; чака българското държавно управление включително и на идната Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г. да показва позиция в поддръжка участието на Украйна в НАТО, след възобновяване на мира на нейна територия. В същото време приканва съдружниците за употребяват Срещата на върха, с цел да очертаят ясни параметри по пътя на участието на Украйна в НАТО.

В текста се показва също, че Народното събрание поддържа започването на процеса на обмисляне и приемане на съответни параметри и времева рамка за участието на Украйна в Алианса и разширение на стратегическите връзки.

" С приемането на тази декларация ще бъде излъчена недвусмислена позиция за българската поддръжка към Украйна и законното ѝ право на самозащита против непредизвиканата военна инвазия, както и правото на страните сами да избират по какъв начин да подсигуряват сигурността си ", показва в мнението си Комисията по външна политика.

Приемането на декларацията беше съпроводена с позната реторика.

С декларацията поддържаме правото на украинците на избор, съобщи Любен Дилов от Движение за права и свободи. Подкрепяме това, което българите сме изстрадали доста, освен последните 30 години - желанието да се самоопределим, изясни той.

Борислав Гуцанов от „ Българска социалистическа партия за България “ прикани документът да бъде отдръпнат, като социалистите изрично се разграничиха от него. Кой ви накара да има такава декларация, кои други парламенти са излезли с такава декларация, попита представителят на социалистите. Поканихте Зеленски по незнайно какви аргументи, незнайно какви диалози се водят сега, добави той.

Създадоха ви като коалиция на войната, преминахте през коалиция на омертата и ударихте дъното като коалиция на националното изменничество, една крачка ви дели от това да станете коалиция на националната злополука, обърна се той към ръководещите. Само за 1 месец това държавно управление съумя да даде нова порция оръжия за Украйна, без никой да знае какво тъкмо се дава и да бъде осведомено Народното събрание, продължи депутатът.

Не намирам за какво в този спор бяха намесвани толкоз разнообразни въпроси, откакто България е направила своя избор и е член на НАТО, уточни Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Къде тази декларация въвлича България във войната - тя е апел Украйна да бъде призната в НАТО, след края на спора, акцентира той.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР