Със 152 гласа за парламентът прие на първо четене предложените

...
Със 152 гласа за парламентът прие на първо четене предложените
Коментари Харесай

Затягат закона за шамари удома

Със 152 гласа " за " Народното събрание одобри на първо четене препоръчаните от Българска социалистическа партия промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното принуждение, заяви организация " Фокус ".

Със законопроекта се предлага смяна на характера на съзнателно породена междинна телесна щета на непосредствен родственик или брачен партньор - от закононарушение от частен в закононарушение от общ темперамент. Промените плануват в тези случаи наказателното произвеждане от общ темперамент да се образува по просба на потърпевшия, подадена до прокуратурата, а не до съда, като тя няма да може да бъде оттегляна.

Мотивите за препоръчаната смяна са свързани със усложнения на потърпевшия при събирането на доказателства за закононарушението, от една страна, а от друга - неспособност за образуване на обвиняването от потърпевшия заради съществуването на непосредственост с причинителя, взаимозависимост, боязън и други сходни аргументи.

Предвижда се и по-тежко наказване при разстройване на осъществяването на правосъдно решение или заповед за отбрана от домашно принуждение.

Според левицата със законопроекта се взема решение в огромна степен единият от значителните въпроси, планувани в отхвърлената Истанбулска спогодба, а точно в частта с смяна и увеличение на някои санкции.

Всяка четвърта българка е жертва на домашно принуждение, сочи статистиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР