Със 151 гласа за, 42 - против и осем въздържал

...
Със 151 гласа за, 42 - против и осем въздържал
Коментари Харесай

НС одобри договорите за нови осем Ф-16 на първо четене. Против бяха БСП и Възраждане

Със 151 гласа " за ", 42 - " срещу " и осем " въздържал се " Народното събрание утвърди на две четения Законопроекта за одобрение на интернационален контракт „ Придобиване на 8 нови самолета F-16C/D Block 70, муниции, средства за образование, средства за поддръжка, аварийни елементи, първична поддръжка и образование за Българските военновъздушни сили “ и на интернационален контракт " Многофункционална система за систематизиране на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и обвързвана с нея поддръжка и съоръжение “.

 

В залата още веднъж породи полемика дали да се купуват тези самолети. Румен Гечев от Българска социалистическа партия остро разкритикува параметрите на контракта за Ф-16.

 

" Плащаме си милиарди не получаваме нищо. Това значи, че обвързваме бюджета с неизяснени суми, които българският народ би трябвало да заплаща. Милиарда и 700 милиона е планирана, това е празен чек. " Локхийд Мартин " ще дефинира цената все още на доставчика ", съобщи Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

 

" Гласуването на подобен контракт е предаване на българските национални ползи ", счита Румен Гечев.

 

" Този контракт е договарян по време на вашето държавно управление, за какво не го променихте? ", попита го Христо Гаджев, ръководител на военната комисия в Народното събрание.

 

" Коментираме с такава пристрастеност, а не разясняваме хартиените самолети ", съобщи от своя страна Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия и добави: " Разбира се, би трябвало да са закупени самолети, имаме подписан контракт, който не е изпълнен ".

 

Политическа партия не разясниха тематиката за Ф-16, само че използваха трибуната с цел да обвинят Българска социалистическа партия, че ще върнат ГЕРБ на власт посредством хартиената бюлетина.

 

От " Продължаваме промяната " разясниха най-вече хартиената бюлетина по време на разискването за Ф-16.

 

От " Възраждане " обявиха, че са срещу тези контракти. " Парите, които се дават за защита, би трябвало да се харчат по най рационалния метод ", считат от " Възраждане ".

 

" 10 години пропуснахме да придобием самолети за българската авиация, дано не пропущаме идващите 10 години ", съобщи обаче Атанас Славов от Демократична България.

 

По време на полемиката военният министър Димитър Стоянов също изрази мнение.

 

Той съобщи от парламентарната естрада, че е нужен втори контракт за Ф-16. " Всички дефицити които липсват в първия контракт, е добавено във втория контракт, по тази причина и цената е една и съща. Първите 8 самолета Ф-16 са извънредно незадоволителни. Късно е да разясня персоналното ми мнение ", съобщи министърът.

 

" В контракта има цени, количества, скица на заплащане ", акцентира той и добави: " Ако няма втори контракт, ще скъсаме 110-годишната история на българската авиация ", сподели министърът.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР