Със 145 гласа парламентът прие на първо четене промените в

...
Със 145 гласа парламентът прие на първо четене промените в
Коментари Харесай

Парламентът одобри на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК

Със 145 гласа Народното събрание одобри на първо четене измененията в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 година Против беше един народен представител от ГЕРБ-СДС, 39 /ГЕРБ-СДС/ се въздържаха, предава Българска телеграфна агенция. 

В началото министърът на опазването на здравето в служебния кабинет Стойчо Кацаров прикани законопроектът за актуализация на бюджета на Касата да бъде признат в най-кратки периоди, с цел да даде успокоение в системата за използването на ограниченията по отношение на четвъртата пандемична вълна, която настава.

В него се плануват приходи от здравноосигурителни доходи от 134 500 000 лева, в т.ч от здравноосигурителни вноски - 105 000 000 лева, прехвърляния от здравното министерство - 29 500 000 лева

В разходната част се предлага да бъдат в допълнение разпределени 10 000 000 лева за прехрана на административни действия, като с тези пари ще бъде обезпечено финансирането на подписаните от НЗОК контракти за даване на услуги за поддръжка на електронните системи за сигурност в обектите на касата, и други

В частта " Здравноосигурителни разноски " са заложени 120 465 000 лева, които ще бъдат разпределени за извънболнична първична здравна помощ, дентална помощ, медикодиагностична активност, медицински произведения, лекарствени артикули за лекуване на онкологични болести, за слагане на ваксини против Ковид-19 на здравноосигурени лица /до 14 млн. лева./ и други

Предлага се спомагателните средства в изискванията на усложнена епидемиологична конюнктура да бъдат разпределяни по решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Резервът, включително за неотложни и непредвидени разноски, е три на 100 от събраните доходи от здравноосигурителни вноски и от прехвърлянията за здравно обезпечаване от другите бюджети, и е в размер на 4 035 000 лева

Заложени са средства от 2 500 000 лева за осъществяване на дейностите по здравни грижи, реализирани в домашни условия.

Предвижда се удължение на периода за заплащането на помощните средства, медицинските произведения за хората с увреждания по настоящия ред до 31 декември т.г., като се резервира и размерът на цената им.

Разходите на НЗОК за битка с ковидпандемията за първите седем месеца на годината са 442 млн. лева Предвидените разноски за битка с пандемията през тази година са общо три милиарда лв., се показва в отчета на отрасловите комисии. 

" Макар да се назовават административни разноски, тези близо 4 млн. лв. за лечебните заведения за неплатена надлимитна активност са в действителност отсрочени заплащания, които са осъществени по лекуване на български жители. По създание това са здравноосигурителни заплащания, тъй като ще постъпят в лечебните заведения. С тези пари ще подкрепим лечебните заведения, фармацевтите, зъболекарите, и от тази позиция е значимо е единствено приемането на законопроекта, само че и той да бъде признат в най-кратки периоди за справяне с четвъртата пандемична вълна ", съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

" Наистина ли е постоянен бюджет на НЗОК, Национална агенция за приходите планува 91 млн. повече да се съберат, само че по тази причина не е нужна актуализация на бюджета, тъй като и в този момент има правна опция, надзорният съвет да разпределя средства по обособени пера, само че единствено по здравноосигурителни заплащания ", съобщи Даниела Дариткова от ГЕРБ-СДС. От партията попитаха и за какво средствата от здравноосигурителни вноски ще бъдат употребени за целесъобразни ваксини – за коронавирус, за рак на маточната шийка и срещу грип.

" Имахме срещу " джипката " да разпределя пари, а в този момент имаме нова " джипка ", която е Надзорният съвет на НЗОК, само че там са девет индивида ", съобщи Хасан Адемов от Движение за права и свободи. По думите му противоречив миг са заложени разноски, които са оповестени като незабавни, а в действителност са непрекъснати.

От " ИТН " също оповестиха, че ще внесат своите оферти за смяна на бюджета сред двете четения и увериха, че текстовете няма да бъдат признати както са импортирани от Министерския съвет.

" Предвидени са 5 милиона лв. за имунизация на неосигурени, 14 милиона за имунизиране на здравноосигурени жители. Къде са парите за тези, които ще изискат трета бустерна доза, в случай че Европейската лекарствена организация утвърди такава. Аз имам вяра, че доста от имунизираните с първа или втора доза биха желали да си създадат и трета доза, и дали в този случай, става дума за 700 хиляди, несъмнено, нови души, тъй като 14 милиона допускат 700 хиляди души, които да бъдат имунизирани с две дози ", сподели Андрей Чорбанов. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР