Със 144 гласа за парламентът прие на първо четене промените

...
Със 144 гласа за парламентът прие на първо четене промените
Коментари Харесай

Домашното насилие да се наказва и при интимна връзка, приеха на първо четене депутатите

Със 144 гласа " за " Народното събрание одобри на първо четене измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение. С тях " интимната връзка " се приравнява към брачното партньорство и съжителството без брак, а жертвите получават същите благоприятни условия за протекция.

Законопроектът беше подсилен от три парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. 58 депутати от Българска социалистическа партия, " Възраждане " и самостоятелният Радостин Василев гласоподаваха срещу, а 8 от Има Такъв Народ се въздържаха.

Един представител на ГЕРБ-СДС също гласоподава с " въздържал се ".

Предложението на някогашния правосъден министър и сегашен народен представител от ПП-ДБ Надежда Йорданова измененията да се гласоподават още през днешния ден на второ четене, докара до нова вълна от обвинявания от опозицията.

Мнозинството в Народно събрание обаче реши да гласоподава през днешния ден и на второ четене признатите промени в ЗЗДН. В поддръжка гласоподаваха 144 депутати, а срещу бяха 65.

Този път опозицията беше единна - " срещу " предлагането за дефинитивно гласоподаване на законопроекта, само че 144-те гласа " за " на ръководещите некоалиционни сътрудници от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, надделяха 65-те гласа на опозицията от " Възраждане ", Българска социалистическа партия и " ИТН ".

От опозицията не одобриха причините на Надежда Йорданова за второ гласоподаване на измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение в това съвещание, които тя формулира по този начин:

" Аргументите ми за това са следните: Първо, смятам, че са налице изключителни условия - по този начин, както изисква Разпоредба 77, Алинея 2-ра, с оглед задачата на закона и публичните връзки, които се контролират, и за жалост, данните, които сочат възходящите случаи на домашно принуждение ".

Възраженията, показани от Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия:

" Няма никаква необходимост и вие доста добре го знаете това. Защото безобразията, които ги вършиме, в действителност минават всички граници. Това, че вие имате нужните 160 гласа, не ви дава никакво право да изнасилвате националното посланичество по този метод, по който вие го вършиме. И тази интимна коалиция колкото по-бързо си отиде, толкоз по-добре за българските жители ".

Последва ескалация на напрежението. Съпартиецът му Георги Свиленски заплаши със сезиране на Конституционния съд, а Кристиян Вигенин изясни за какво - тъй като се нарушава правилникът, когато има направени оферти в текст на закона преди второ четене. Той изиска отмора и незабавно привикване на Правната комисия на Народно събрание, с цел да може да се преразгледа законът и да бъде импортиран отчет на Комисията.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов също сподели, че е нарушен правилникът, като уточни, че парламентарни групи са създали поръчка да внесат оферти сред първо и второ четене и упрекна ръководещите в лишаване на думата на опозицията, прекратяване на Конституцията и на процедура - мини-държавен прелом: " Това, което вършиме сега, е лишаване правото на глас и на законодателна самодейност ".

Депутатите от Българска социалистическа партия окупираха парламентарната естрада и не дадоха опция да продължат изявленията. Председателстващият съвещанието Росица Кирова даде отмора.

От " ИТН " оповестиха, че ще създадат обособена законодателна самодейност за промени в Закона за домашно принуждение през септември.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР