Със 141 глада за и 20 против депутатите одобриха проект

...
Със 141 глада за и 20 против депутатите одобриха проект
Коментари Харесай

Депутатите одобриха новия модулен патрулен кораб за ВМС

Със 141 глада " за " и 20 " срещу " депутатите утвърдиха план на решение за изменение на план за  осъществяване на капиталов разход по.

През месец ноември 2020 година сред Министерството на защитата на България и немската корабостроителница " Fr. Lurssen Werft GmbH&Co.KG " (понастоящем " NVL B.V.&Co.KG " ) е подписан контракт за планиране и изграждане на два многофункционални модулни патрулни кораба (ММПК).

Договорът включва обезпечаването на корабен и брегови комплект запасни елементи, принадлежности и такъми (ЗИП) за всеки един от плавателните съдове, образование на екипажите и на инженерно-техническия състав от Военноморски сили, реализиране на интегрирана логистична поддръжка за интервал от три години след приключване на гаранционния период и осъществяване на действия по индустриално съдействие.
 Първият нов патрулен транспортен съд е към този момент на вода
Първият нов патрулен транспортен съд е към този момент на вода

" Храбри " би трябвало да бъде предаден на Военноморски сили до края на 2025 година

В контракта е планувано корабите да бъдат оборудвани със системи за тактически продан на систематизирана картина за ситуацията на море в действително време " Link-11 " (с опция за надграждане до Link-22) и Link-16.

Поради настъпили промени в оперативните условия на НАТО в хода на осъществяване на контракта, от 01.01.2025 година системата " Link-11 " излиза от употреба и се заменя от " Link-22 " (съгласно Меморандум на Международния боен секретариат на НАТО IMSM-0463-2021), а потреблението на системата " Link-16 Block Upgrade 1 (BU 1) " се прекратява от 01.04.2023 година Новите условия на Алианса (според Меморандум на Международния боен секретариат на НАТО IMSM-0580-2022) постановат придобиване на система " Link-16 Block Upgrade 2 (BU 2) ".

В допълнение, заместник-министър Георгиев разясни, че самото строителство на корабите лишава от 5 до 6 години, т.е. реализацията на плана ще отнеме 10-11 години. За подобен интервал от време не може да се плануват всички промени, които биха могли да настъпят както във връзка с икономическите условия, по този начин и във връзка с оперативните условия, а всяко едно закъснение във вземането на решение за актуализация на ПИР, води до увеличение на цената на плана.

Министерството на защитата посредством Командването на Военноморски сили (КВМС) е подхванало нужните дейности за придобиване на системите " Link-22 " и " Link-16 BU 2 ". Терминалите " Link-16 BU 2 " и " Link-22 " са съоръжение, което се доставя от " Възложителя " и съдържа криптиращи устройства, които от своя страна би трябвало да бъдат добити от държавна конструкция. Договорът за " Link-16 " бе неотдавна утвърден от Народното събрание и обнародван в Държавен вестник на 21.07.2023 година За придобиване на нужното криптографско съоръжение за " Link-22 " е изпратено писмо-заявка до държавното управление на Съединени американски щати, като се чака планът на контракт да бъде получен към средата на месец октомври 2023 година

Новото съоръжение би трябвало да бъде конфигурирано и интегрирано към автоматизираната бойна осведомителна система на корабите, и това е обвързвано както с хардуерни, по този начин и със софтуерни промени на бойната система на корабите. В тази връзка, офертата на изпълнителят по контракта от 22.02.23 година (NVL) е за 11 млн. лева с Данък добавена стойност, което от своя страна постанова изменение на Актуализирания ПИР за увеличение на финансовата рамка с 11 000 000 лв. с Данък добавена стойност и одобряването му в Народното събрание. От пускане на плана през 2016 година, цената не е променяна макар инфлационните процеси. Исканото нарастване на цената е подбудено напълно от смяна на оперативните условия.
 Министерски съвет започва социална поръчка за патрулните кораби на Военноморски сили
Министерски съвет започва социална поръчка за патрулните кораби на Военноморски сили

Многофункционалните модулни патрулни кораби, които се получават по подписания през 2020 година договор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР