Със 140 лв., които са една четвърт от минималната работна

...
Със 140 лв., които са една четвърт от минималната работна
Коментари Харесай

Изследване с кашкавал показа колко много бедни са българите

Със 140 лева, които са една четвърт от минималната работна заплата (без удръжките), и се допуска, че би трябвало да ни стигнат за седмица можем да си купим към 11 кг кашкавал, сподели инспекция на „ Монитор “. Минималната заплата у нас до края на годината е 560 лева

В Полша най-ниско платените служащи вземат по 523 евро, сочат данни на Евростат. С една четвърт от сумата или седмичната минимална ставка могат да се купят 18 кг гауда, млечен артикул сходен на родния кашкавал.

У нас междинната цена на кашкавала е 12,20 лева за кило, а в някогашната соцстрана на южния бряг на Балтийско море - 7 евро, само че тук си споделя думата броят на получаваните банкноти.

С еквивалента на 381 евро в паунди, което е четвърт от минималната му заплата британецът би могъл да си разреши над 76,2 кг кашкавал, който на Острова е по към 5 евро на кило.

Малко повече - към 80 кг пък може да напазарува немският служащ, който получава примерно минимум по към 400 евро на седмица.

В прилежаща Гърция, която дълго време бе станала нарицателно за рецесия, със 171 евро, които са една четвърт от минималната месечна заплата от 684 евро, могат да се купят над 28 кг кашкавал, който там по суперите е на цена към 6 евро килото.

Във Франция кг от най-евтината гауда излиза по към 10 евро. В Петата република най-ниската заплата е 1521 евро. С една четвърт от нея локалните могат да си разрешат 38 кг от млечния артикул.

140 лева у нас биха ни стигнали и за 5-6 кг шунка. Четвърт минимална заплата пък би стигнала на гърка за 22 кила от месния артикул, на поляка - за съвсем същото количество, а на французина - за 38 кг.

Със седмичния дял от най-мижавата заплата можем да си купим 103 л прясно мляко при междинна цена от 1,37 л.

На поляка тази част от възнаграждението би му стигнала за 285 л, при цена от 2 полски злоти, равняващи се на 0,46 евро за литър. Французин на най-ниска заплата може да си напазарува с четвърт от нея над 470 л мляко.

Седмичната минимална заплата стига на гърците за 139 л прясно мляко при цена от 1,23 евро/л. Не германците пък за цели 394 л, което се предлага приблизително по евро за литър.

24 пакетчета от по 250 грама можем да си купим с въпросните 140 кинта. На британците тяхната четвъртинка им стига за 164 пакетчета, на поляците - за стотина, на гърците - за 85.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР