Със 136 гласа за и петима въздържали се парламентът прие

...
Със 136 гласа за и петима въздържали се парламентът прие
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите приеха промени, касаещи работата от разстояние

Със 136 гласа " за " и петима " въздържали се " Народното събрание одобри на първо четене промени в Кодекса на труда, импортирани от Министерския съвет.

Те плануват прецизиране на работата от разстояние и са ориентирани към обезпечаване на еластичност на организацията на работа и сигурност за страните от трудовото правно отношение, в това число и във връзка с организацията на здравословни и безвредни условия на труд, отчитането на работа и надзор на работното време.

С предложенията са показани уравновесени решения по отношение на регулациите за работа от разстояние и отговорността за гарантиране на трудовите хонорари на служащите и чиновниците.

Въведено е така наречен „ право на изключване “, което дава право на служащия или служителя, който прави работа от разстояние, да не дава отговор на инициирана от работодателя връзка по време на междудневната и седмичната отмора.

Регламентира се и опцията за потребление на автоматизирана система за отчитане на работно време, като съгласно препоръчаните промени работодателят е задължен, при поискване, да даде данни от нея на служащия.

" Искам да взема отношение по законопроекта на държавното управление. С оглед цифровизация на стопанската система би трябвало да съобразим трудовото законодателство с тези нови форми на работа - отдалечената, само че да намерим баланс, при който не затруднява административно работодателите, само че вкарваме стандарти за сигурност и сигурност на работното място. Ще водим полемики сред първо и второ четене ", съобщи Искрен Арабаджиев -ПП-ДБ.

Вторият план на " Възраждане " не бе признат. Неговата цел беше да бъде отстранен шестмесечния период за погашение на компенсации при противозаконни уволнения, като се предлага компенсацията за оставане без работа при оборване на уволнението да обгръща целия интервал, през който служащият е останал без работа до неговото възобновяване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР