Със 135 гласа за парламентът прие на първо четене бюджета

...
Със 135 гласа за парламентът прие на първо четене бюджета
Коментари Харесай

Бюджетът на ДОО е приет на първо четене


Със 135 гласа " за " Народното събрание одобри на първо четене бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО). В план-сметката на публичното обезпечаване е заложено нарастване на пенсиите и заплатите от средата на 2024 година с 11% по така наречен швейцарско предписание, а оптималният застрахователен приход се подвига от 3400 на 3750 лв.. Депутатите взеха решение да дефинират и нов размер на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст в размер на 580 лв. от 1-ви юли 2024 г. Работодателите ще заплащат болничния единствено за първите два дни, а не за три, както е сега.

Запазват се размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното публично обезпечаване, както и размерът на осигурителната вноска за Учителския пенсионен фонд - 4,3 на 100.  

Минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се лица от 1 януари 2024 година нараства на 933 лева Минималният застрахователен приход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 1 януари 2024 година нараства на 933 лв.. В бюджета се резервира минималният дневен размер на компенсацията за безработица от 18 лв. и се усилва оптималният дневен размер на 107 лева. 
Запазва се размерът от 780 лв. на компенсацията за развъждането на дете до 2-годишна възраст и за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата. Запазва се и размерът на еднократната помощ при гибел на обезпечено лице от 540 лв.. 
Предвижда се през 2024 година оптималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, да се равнява на 3400 лв.. По-рано през днешния ден Народното събрание одобри на първо четене и проектобюджета на Здравната каса за идната година, който е стойност над 8 милиарда лв.. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, и Движение за права и свободи, откакто подкрепящите ръководството оповестиха, че са се договорили да прекратят разногласията си към управление нова Здравната каса, като изискат оставките и на нейния шеф и на определения през вчерашния ден подуправител. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР