Със 135 гласа за депутатите възложиха на Министерски съвет да

...
Със 135 гласа за депутатите възложиха на Министерски съвет да
Коментари Харесай

НС възлага на МС да изготви всеобхватна програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.

Със 135 гласа " за " депутатите разпоредиха на Министерски съвет да изготви всеобхватна и финансово обоснована стратегия за вложения в защитата до 2032 година Против се оповестиха депутатите от " Възраждане ", а от Българска социалистическа партия се въздържаха, съобщи БНР.

В решението на Народното събрание е записано, че Министерския съвет би трябвало да внесе стратегия с всички планове с ясни финансови параметри и без скрити разноски с съответен период за осъществяване, с цел да се даде гаранция за модернизацията на армията.  

Николай Дренчев от " Възраждане " възрази такава задача да се слага на служебно държавно управление с къс небосвод на деяние:  

" Няма по какъв начин да знаем даже Бюджета за тази година, какво остава за бюджетите в границите на идващите 10 години. Това, което желаеме сега от министерството, това е да не ни дават обещание като на циганска женитба какво ли не, каквото им хрумне и послед идващите ръководещи да си бият главите по какъв начин да вземат решение този батак, който в този момент ще сътворим. Предполагам, че евроатлантическото болшинство в това заседание мощно се тормози от това, че след идващите парламентарни избори Министерството на защитата, като и останалите министерства ще бъдат ръководени от " Възраждане " и точно заради тази причина желаят да ни вържат ръцете ", разяснява Дренчев.

Не беше признато предлагането на " Възраждане " в документа да не се фиксират стратегическите ни сътрудници. Христо Гаджев от ГЕРБ се опълчи на причините им по този начин:  
" Ние имаме два стратегически съюза, от които сме част - НАТО и Европейския съюз. Там са ни главните цели и цели. Нека не развързваме по този начин ръцете, а да фокусираме върху това, което в действителност е значимо за България като страна. Мислим, че би трябвало в действителност да има предвидимост, бистрота и управляемост на разноските в защитата, с цел да не може идващите държавни управления да си блъскат главата по какъв начин да извършват решение на Народното събрание, което е подписало празен чек. Аз считам, че в българското държавно управление, без значение дали е служебно или не, има задоволително хора, които схващат от работата си и знаят по какъв начин да вършат дълготрайни прогнози. В последна сметка това е работата на стотици чиновници, изключително в Министерството на финансите ", съобщи Гаджев.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР